speeltuinbeheerder Fred van der Pool, kinderburgemeester Haven en Lilian Reding en Cora Spaans van stichting Alkind. (Foto: Almere DEZE WEEK)
speeltuinbeheerder Fred van der Pool, kinderburgemeester Haven en Lilian Reding en Cora Spaans van stichting Alkind. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Alkind en Speelhaven in actie voor inclusieve speeltuin

Algemeen

HAVEN – Stichting Alkind komt in actie voor een inclusieve speeltuin in Almere, waar kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen. “Wij willen dit realiseren op een bestaande speelplek in Almere, De Speelhaven in Haven”, vertelt Cora Spaans, voorzitter van Alkind. Om dit mogelijk te maken werkt de stichting samen met verschillende partijen, waaronder de gemeente Almere en welzijnsorganisatie De Schoor.

Door Petra Onderwater

Er valt volgens stichting Alkind nog veel winst te behalen op inclusief spelen in Almere. “Geen enkele speeltuin in onze stad voldoet aan de norm voor een samenspeelplek: 100% welkom, 70% toegankelijk en 50% bespeelbaar”, zegt Spaans. Alkind wil hier graag verandering in brengen. Hierover is de stichting in gesprek gegaan met de beheerder van De Speelhaven en Almeerse kinderburgemeester Havana. Havana had in haar nieuwjaarstoespraak namelijk aangegeven zich ook in te willen zetten voor een inclusieve speeltuin. “Mijn zusje heeft zelf ook een beperking en ik merk gewoon dat het voor haar niet altijd makkelijk is om mee kunnen te spelen”, vertelde zij daarin.

Voelwand en draaitoestel

Samen met speeltuinbeheerder Fred van de Pool van De Schoor heeft stichting Alkind gekeken hoe De Speelhaven met enkele aanpassingen en toevoegingen kan voldoen aan de gestelde norm voor een samenspeeltuin. “We hebben al een rolstoelpad en inclusieve schommels”, vertelt Van de Pool. “Wij kijken vooral naar speeltoestellen die door kinderen met én zonder beperking samen kunnen worden gebruikt. Zo denken we aan een voelwand en een draaitoestel waar ook kinderen in een rolstoel gebruik van kunnen maken.”

Muziekinstrumenten

Het doel van stichting Alkind is dat zoveel mogelijk kinderen en jongvolwassenen met een beperking plezier kunnen maken en zich kunnen ontwikkelen. “Wij bieden steun bij het aanschaffen van noodzakelijke middelen en initiëren activiteiten”, vertelt Spaans. “Denk aan extra speel- of leermiddelen voor binnen en buiten school, leerzame excursies, dagjes uit, sportactiviteiten, muziek, advies en begeleiding bij zorg,” Zo heeft de stichting onlangs aangepaste muziekinstrumenten gedoneerd aan de scholen voor speciaal onderwijs Olivijn en Aventurijn. “Verder hebben we een financiële bijdrage geleverd aan ArtLoca, die dagbesteding biedt aan mensen met een beperking, voor de aanschaf van aangepaste muziekinstrumenten.” 

Crowdfunding

Voor de inclusieve speeltuin doneert stichting Alkind in elk geval één speeltoestel. Daarnaast is een crowdfunding gestart om nog drie andere speeltoestellen en de nodige aanpassingen te kunnen realiseren. De kinderburgemeester zal later dit jaar samen met een kind uit de doelgroep de feestelijke opening verrichten.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto