Zwerfafval Poort blijft nog wel even probleem

10 mei 2019 08:37

Door Marcel Beijer
POORT – Het zwerfafval in het stadsdeel Poort blijft voorlopig nog wel even een probleem. Dat stelde wethouder Jan Hoek (GroenLinks) donderdag tijdens de Politieke Markt. En dat komt niet alleen doordat er iets gruwelijk fout gegaan bij een proef naar een gewenst afvalinzamelsysteem.


Twee insprekers lieten weten hoe groot het afvalprobleem is in Poort. Niet alleen is er veel bouwafval, ook is er geen eenduidig inzamelsysteem en weten bewoners onvoldoende welke mogelijkheden er zijn om het afval in te leveren. Dat leidt tot veel zwerfafval in de wijk, ondanks de inspanningen van bewoners die zich verenigd hebben in de werkgroep ‘Almere Poort Schoon’. Elke maand gaan die het zwerfafval te lijf, maar het is ‘dweilen met de kraan open’, aldus de insprekers.
Boetekleed
Wethouder Jan Hoek is bekend met het probleem en trok direct het boetekleed aan: de gemeente heeft een proef gedaan met het afvalinzamelsysteem maar op één of andere manier is daar is ‘gruwelijk fout’ gegaan. Op het stadhuis zijn geen resultaten binnengekomen over die proef. Hoek kon de aanwezige bewoners dus ook niks zinnigs zeggen daarover. Hij beloofde, op sterk aandringen van de raad, wel met de bewoners in gesprek te gaan en zo snel mogelijk de kwestie in het college te gaan bespreken. De wethouder zegde toe nog voor de zomer met een aantal voorstellen te komen, inclusief prijskaartje.
Hufterig gedrag
Dat betekent dat het afvalprobleem nog wel even blijft bestaan in Poort. Hoek wees er fijntjes op dat ook een goed inzamelsysteem het probleem niet blijvend oplost. “Er wordt veel gebouwd in Poort. Er is dus veel bouwafval. De wijk is ook nog niet voltooid. Het ophaalsysteem werkt nog niet zoals in oudere wijken. Daarnaast is er gewoon sprake van ‘hufterig gedrag’: mensen dumpen gewoon hun afval bij de containers.”
Dat probleem speelt niet alleen in Poort, maar in heel Almere, aldus de wethouder.