Zorggroep Almere begint weer met griepprik

08 oktober 2020 09:00

ALMERE - Jaarlijks wordt in het najaar door de doktersassistenten en huisartsen van Zorggroep Almere op uitnodiging de griepprik gegeven. Voor de meeste mensen is griep vervelend, maar onschuldig. Sommige mensen lopen meer risico om ernstig ziek te worden door de griep. Voor deze groep is het belangrijk dat de griepprik komen halen. Ook in coronatijd. Zorggroep Almere zorgt dat het bezoek veilig verloopt.

Samen veilig

De griepprikdagen verlopen vanwege alle coronamaatregelen dit jaar anders dan anders. De huisartsenteams zijn al maanden in de voorbereiding om ervoor te zorgen dat de griepprikdagen veilig en efficiënt verlopen. De meeste gezondheidscentra kiezen ervoor om op een zaterdag te prikken zodat er goed afstand kan worden gehouden. Er zijn enkele gezondheidscentra die uitwijken naar een grotere locatie in de buurt van het gezondheidscentrum. De zorgverleners dragen een mondkapje en handschoenen en zorgen voor een hygiënische omgeving. Aan patiënten wordt gevraagd om een mondkapje te dragen, 1,5 meter afstand te houden en alleen te komen en thuis te blijven bij klachten die passen bij het coronavirus.

Bescherming

De griepprik is de beste bescherming tegen de gevolgen van griep. Het verkleint de kans op griep, het verkleint niet de kans op het krijgen van het coronavirus. De griepprik is op uitnodiging en gratis voor mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Bijvoorbeeld mensen van 60 jaar en ouder of mensen met long- of hartaandoeningen. Deze mensen krijgen binnenkort van hun huisarts een uitnodiging op de mat voor de jaarlijkse griepprik. Een griepprik is niet verplicht. Iemand kiest zelf om wel of niet van het aanbod gebruik te maken. Voor wie in de risicogroep valt is het wel verstandig om te doen.

De griepprik kan weer worden gehaald. (Foto: AdobeStock)