Zorgen bij D66 over ventilatie schoolgebouwen

06 augustus 2020 16:00

Door Robert Mienstra

ALMERE – D66 maakt zich zorgen over de ventilatie in schoolgebouwen in deze coronacrisis. Daartoe heeft de partij schriftelijke vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders. De vragen zijn actueel omdat er een enorme corona-uitbraak is geweest in een verpleeghuis in Maassluis, waarbij zes bewoners overleden. De oorzaak daarvan is verkeerde ventilatie. Dat blijkt uit een RIVM-rapport, dat in handen is van EenVandaag. In het ventilatiesysteem zijn delen van het virus ontdekt.

D66 wil onder meer weten hoe het staat het met de ventilatiemogelijkheden en -systemen in gemeentelijk vastgoed en dan met name in schoolgebouwen. 'In hoeverre heeft het college er zicht op dat deze voldoen, goed onderhouden zijn, op een goede manier worden gebruikt en er geen gebruik wordt gemaakt van recirculatie binnen één gemeenschappelijke ruimte waar meerdere personen gedurende langere tijd bij elkaar zijn?'

Klaslokalen

Verder wil D66 weten hoe het college naar de situatie van klaslokalen kijkt waarin meerdere personen gedurende langere tijd bij elkaar zijn in één gemeenschappelijke ruimte en waar het wellicht niet mogelijk is om regelmatig gedurende 10 tot 15 minuten te ventileren door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten bijvoorbeeld in verband met lessen/proefwerken. 'Is het dan nog steeds mogelijk om voldoende te ventileren? In de huidige situatie omtrent corona is het van extra groot belang dat scholen goed kunnen ventileren voor de gezondheid van leerlingen, leraren én hun dierbaren die zij thuis weer ontmoeten', stelt D66.

Ramen open

Het RIVM meldt hierover in een brief dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan ventilatie om de kans op verspreiding te verkleinen. In een gebouw moeten ramen, luiken of deuren zo tegen elkaar open gezet kunnen worden dat er een flinke luchtstroming of -circulatie door de ruimte ontstaat. Soms kan het daarbij nodig zijn om naast de ramen, luiken of deuren in de gevel of het dak ook de binnendeuren tussen afzonderlijke ruimten open te zetten. Verder is het advies lucht meerdere keren per dag te verversen door de ramen en eventueel deuren tegen elkaar open te zetten gedurende 10 tot 15 minuten. Ook tijdens pauzes en na samenkomsten van meerdere mensen, zoals bijvoorbeeld een vergadering, is het belangrijk om te luchten.

(Foto: Shutterstock)