Zonneveld Trekweg lijkt er niet te komen

14 februari 2020 09:54


Door Marcel Beijer

ALMERE – Steeds meer fracties in de gemeenteraad lijken zich tegen de komst van een zonneveld aan de Trekweg te keren, daarmee de wens van het stadsbestuur negerend. Donderdag keerde ook de SP, aanvankelijk nog voorstander, zich tegen het voornemen.


De meeste raadsleden vinden dat het participatieproces te wensen heeft overgelaten. Wethouder Jan Hoek (GroenLinks) was het daar overigens niet mee eens: “Het veld aan de Trekweg is eigendom van de overheid. Die had het voornemen daar een zonneveld te realiseren, niet de gemeente. Zodra wij wisten dat de keuze definitief was, hebben we de bewoners geïnformeerd. Ik vond dat inderdaad ook wat lang duren, maar het kon niet sneller.”

 

Gebrekkige inspraak
Steeds meer partijen in de gemeenteraad zien de locatie aan de Trekweg niet zitten. Enerzijds vanwege de gebrekkige inspraak van omwonenden, anderzijds omdat er vrees is dat de ecologische verbinding wordt verstoord of omdat het landbouwgrond betreft. Met de komst van zonnepanelen ‘verarmt’ de grond en wordt daardoor jarenlang onbruikbaar. Ook vinden partijen dat de gemeente beter zijn best moet doen om zonnepanelen op daken van huizen en bedrijven te realiseren.
Ook daar is Hoek het niet mee eens: volgens hem is het betreffende stuk land niet ideaal voor landbouw en is het plaatsen van zonnepanelen op daken niet afdoende om klimaatneutraal te worden als gemeente.”


Afbrokkelen
Hoek ziet de steun voor een zonneveld dus langzaam afbrokkelen (ook PvdA en Partij voor de Dieren zijn nog niet overtuigd) en dat irriteerde hem zichtbaar. Vooral de zuigende interrupties en vragen van Willem Boutkan (PVV) haalden het bloed onder zijn nagels vandaan. In zijn boosheid sprak hij de PVV’er aan op zijn functie als vice-voorzitter van de gemeenteraad. (“U hoort toch te weten hoe de vergaderdiscipline werkt”). Boutkan was daar niet van gediend. “Ik zit hier als raadslid voor de PVV, momenteel ben ik niet in functie als vice-voorzitter.”
De geschrokken wethouder bood daarop zijn excuses aan.

 

Weer beent er een boze bezoeker weg

Net zoals de boze Waterwijkers twee weken geleden, beende ook nu weer een bezoeker van de Politieke Markt woedend de vergaderzaal uit. De bezoeker, bewoner van een flat aan de Trekweg, had verklaard dat Hoek informeel tegen hem gezegd had: "Ik zal er geen doekjes om winden: ik wil dat dat zonneveld er komt."Hoek verdedigde zich door te zeggen dat hij daar destijds nog iets aan had toegevoegd: "...maar ik wil wel dat het maatschappelijk inpasbaar is:"

De bezoeker verliet daarop woedend de zaal. "De wethouder maakt mij uit voor leugenaar. Dat pik ik niet."