Zo woon ik: wonen in mediterrane sferen

05 mei 2020 00:00

Door Kirsten Thuis-Woudenberg

NOORDERPLASSEN-WEST – 'Een mediterraan straatje middenin de polder', zo omschrijft Evelien de Kam-Uitterdijk de plek waar ze nu vier jaar met haar gezin woont. De ondernemende Almeerse komt in haar werk als woningfotograaf en interieurstylist op veel verschillende plekken in Almere en in heel veel verschillende woningen. "Dit doet me beseffen dat we hier echt op een uniek plekje wonen", vertelt Evelien. "Een hofje met allemaal dezelfde witte huizen, omringd door vrijstaande woningen. Dat vind je niet zo snel ergens."

Ruim 15 jaar geleden verhuisden Evelien en haar man Mark vanuit Weesp naar een eengezinswoning in Literatuurwijk. Daar woonde het stel met hun kinderen Luca (13) en Ize (11) heel fijn. Tot vrienden hen wezen op een nieuwbouwproject in Noorderplassen-West. "Mijn broertje woonde al in de wijk en ik vond het wel een uithoek. Zo ver van alles af." Het project sprak het stel zo aan, dat ze toch gingen kijken op de beoogde bouwplek. "Toen we de brug over reden voelde het meteen als vakantie. Ik ben dol op wit, dus wonen in een wit huis leek me helemaal te gek. De woning was ruim, kwam op een grote kavel en paste binnen ons budget. We namen een optie en daarna ging alles heel snel."

Spa-gevoel

De binnenzijde van de woning kon het gezin naar eigen smaak aanpassen. "Het was dan wel projectbouw, maar de bouwer bood heel veel opties om er echt je eigen woning van te maken. Om extra ruimte op de begane grond te creëren hebben we de voordeur, de gang en het trappenhuis verplaatst. Daarnaast kozen we voor een uitbouw en dubbele openslaande deuren. Op zolder plaatsten we aan twee kanten een dakkapel voor meer leefruimte en licht. De badkamer lieten we casco opleveren en ontwierpen we zelf. We kozen voor naturel tinten, gestucte muren en natuurlijke materialen en elementen. De ruimte geeft mij echt een spa-gevoel. Hier kan ik ontspannen mijn dag beginnen en afsluiten."

Slapeloze nachten

Over de tuin had Evelien slapeloze nachten. "De tuin van onze kavel ligt op het noordwesten. Daar heb ik echt wakker van gelegen. Ik ben een zonliefhebber en had heel erg mijn focus op een tuin op het zuiden. Maar daar ben ik echt op teruggekomen. Omdat we een ruime tuin hebben is de ligging op het noordwesten juist heel fijn. We hebben de hele dag zon en ook schaduwplekken in de tuin en ook in huis is het altijd koel."

De tuin is, voor de zonliefhebster, één van haar favoriete plekjes van het huis. "Ik hou van het buitenleven en zit heel graag in onze tuin. Samen met een hovenier bedachten we een plan dat we in de afgelopen vier jaar uitvoerden. In de tuin komen elementen terug die je hier in omgeving, de Lepelaars- en Oostvaardersplassen, ook terug ziet. Zoals houten palen en verschillende soorten grassen. De rietgedekte kapschuur was mijn grote wens. Die hebben we pasgeleden aan de tuin toegevoegd. In de boomstamtafel hebben we zelf een gashaard gemaakt. Het is een heerlijk plekje geworden."

Sfeer en warmte

De inrichting van het huis veranderde in vier jaar tijd al twee keer volledig. "Het nadeel van nieuwbouw is dat het allemaal nieuw en strak is waardoor het soms moeilijk is om sfeer en warmte in de woning te krijgen. Nu ben ik tevreden. Het is gezellig knus door de combinatie van industrieel, vintage en natuurlijke materialen. De grote bank heeft een prominente rol in de woonkamer. Via een bedrijf in Rotterdam vond ik een hele oude kast. Die zou ik eigenlijk zwart verven, maar toen hij binnenkwam vond ik de oude groene kleur zo gaaf dat ik hem zo heb gelaten."

Op haar Instagramaccount 'Moods by Eef' toont Evelien regelmatig foto's van haar interieur. "Ik wil mensen inspireren met toegankelijke interieurideeën. Tips waar mensen zelf mee uit de voeten kunnen om meer sfeer in huis te halen."

Vakantiegevoel

Het vrije vakantiegevoel dat Evelien in het begin zo aantrok aan het project heeft ze nog steeds. "Het hof ligt tussen het bos en het water van de Noorderplassen in. De kinderen zwemmen zomers bij de zwemsteiger in de haven. Binnen vijf minuten wandel je naar de dijk en loop je zo de mooie natuur van de Lepelaarsplassen in. Het voelt nog steeds iedere dag alsof ik op vakantie ben. Zeker als de zon schijnt. Als ik 's morgens het hofje uit rijd en de brug overga komt de zon daar zo mooi op. 's Avonds gaat aan de achterkant van ons huis de zon onder boven het Markermeer. De lucht is dan echt prachtig."

De kinderen vonden het in het begin lastig om te verhuizen. "Het voordeel van nieuwbouw is dat iedereen nieuw is. De kinderen leerden elkaar daardoor snel kennen. In ons hofje wonen kinderen van alle leeftijden. Maar jong en oud speelt vanaf het begin met elkaar."

Onderling contact

De buren hebben onderling goed contact. "Vanaf het eerste jaar was zo gezellig. Omdat de achtertuinen nog niet klaar waren, zaten de meeste buren voor hun huizen. Dan maak je snel een praatje en schuif je aan voor een drankje. Nu komt dat wat minder voor omdat iedereen zijn eigen achtertuin heeft. Maar het contact is nog steeds goed. We organiseren jaarlijks een 'hofbarbecue' en buren sporten samen. Daarnaast hebben we een 'hofjesapp' waarin van alles wordt besproken en als je iets nodig hebt voor een klus of een kopje suiker wil lenen staan de buren voor je klaar."

'Een mediterraan straatje middenin de polder. (Foto: Moods by Eef)

Evelien, Mark, Luca en Ize genieten van de nieuwe kapschuur in de achtertuin. (Foto: Moods by Eef)

De inrichting van Evelien is 'gezellig knus' door de combinatie van industrieel, vintage en natuurlijke materialen. (Foto: Moods by Eef)

In het ontwerp voor de badkamer koos het gezin voor naturel tinten, gestucte muren en natuurlijke materialen en elementen. (Foto: Moods by Eef)