Zo woon ik: Opvallende kunsttuin

23 september 2020 09:00

Door Kirsten Thuis-Woudenberg

MUZIEKWIJK – De opvallende tuin van het hoekhuis aan de Frescobaldistraat is nauwelijks te missen. De tuin vol paspoppen, oude televisies, windmolens en andere bijzondere objecten is misschien wel een van de meest bijzondere tuinen van Almere. De tuin roept dan ook regelmatig reacties van voorbijgangers op. "Kinderen bellen aan om te vragen of ze de tuin mogen zien", vertelt bewoonster Marian Dashorst. "Vanaf het naastgelegen fietspad hoor ik mensen die voorbijfietsen weleens opmerkingen maken als 'leuke tuin', of 'je zal er maar naast wonen'. Gelukkig hebben we leuke buren die het geen probleem vinden."

Als ik voor de kleurrijke voordeur van het huis van Dave en Marian sta, moet ik even zoeken naar de bel. Op goed geluk druk ik op de nietmachine met daarop het woordje 'bel'. Een harde toeter klinkt. "Deze bel heb ik gemaakt van een oude autotoeter", lacht Dave terwijl hij de deur voor me opent.

Al meer dan 17 jaar wonen Dave en Marian in het huis dat zij omschrijven als 'een van de fijnste plekken van Almere'. Toen het stel het huis kocht was het interieur modern. "De muren waren strak grijs en er lag sisal tapijt op de vloer. Heel mooi, maar niet helemaal onze stijl", lacht Dave. "We hebben een houten vloer erin gelegd. De keuken lag oorspronkelijk op de eerste verdieping. Die verplaatsten we naar de tuinkamer beneden. Hier maakten we ook openslaande deuren naar de tuin aan het water."

Woonkeuken

De tuinkamer is Marians favoriete plek in huis. "Ik wilde altijd graag een woonkeuken. Hier lees ik graag de krant. Met visite zitten we hier heerlijk. Stijfjes op de bank zitten met visite vind ik niet gezellig. En je kunt hier gelijk lekkere hapjes maken. Ook als ik uit het werk kom zit ik hier graag. Als je, na een dag hard werken, als een zoutzak op de bank gaat zitten val je soms in slaap. Hier blijf je wakker. Ik blijf graag actief. Ik houd ook heel erg van koken. We eten vaak laat. De avond vliegt dan voorbij."

Een televisie heeft het stel niet meer. "Die hebben we vijf jaar geleden heel bewust de deur uit gedaan. Anders ga je werken, kijk je 's avonds of in het weekend tv en ga je daarna naar bed. Dat is je leven dan. We hebben het eerst uitgeprobeerd en onze tv aan de moeder van Dave gegeven. Dat beviel zo goed dat we hem niet meer terug wilden."

Burgerlijke bloemen

De tuin was mooi aangelegd met borders met bloemen en planten. "Ik vond het heel leuk om in de tuin te werken. Als ik planten bij het vuil zag staan nam ik ze mee om in de tuin te zetten. Maar ik had er veel werk aan", aldus Marian.

De tuin bleek de ideale plek om de objecten die Dave maakt neer te zetten. "Op een gegeven moment was ik die burgerlijke bloemen en planten helemaal zat. Ik heb fases waarin ik bepaalde dingen maak. Daarom leek het me leuk om van onze tuin een eigen galerie te maken."

In het dagelijks leven werkt Dave in de IT. De objecten die hij maakt noemt hij 'een uit de hand gelopen hobby'. "Ik verzamelde allerlei spullen die ik vond of ik kreeg spullen van mensen. Zo heeft er hier in het water een fiets op palen gestaan. In de tuin staan verschillende paspoppen, oude televisies, een wasmachine en een wc-bril. Van oude regenpijpen maakte ik pvc-objecten zoals bijvoorbeeld planten. En ik maakte een tijdje windmolens van spiegels en cd's."

Man Bijt Hond

De tuin trekt veel bekijks. "Regelmatig bellen mensen die hier langskomen aan met de vraag of ze in de tuin mogen kijken. Het programma 'Vals Plat' van de NOS is hier een keer geweest en we zijn een keer geïnterviewd voor 'Man Bijt Hond'", aldus Dave.

Marian geeft les aan groep 3 op basisschool de Bommelstein. "Ik heb al twee keer een klas hiermee naartoe genomen. Dave geeft de klas dan een rondleiding door de tuin. De kinderen vinden het geweldig."

De bijzondere tuin van Marian Dashorst en Dave Schreuder trekt veel bekijks. (Foto: Fred Rotgans)

Met visite zitten Dave en Marian heerlijk in de woonkeuken. (Foto: Fred Rotgans)

De kleurrijke voordeur. (Foto: Fred Rotgans)