Zo woon ik: Op kamers in Almere

25 september 2018 06:00

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
STAD CENTRUM – Als ik de studentenwoning van Pim Vonk binnenloop verwacht ik opgestapelde kratten bier en een smoezelige, ontplofte woonkamer. Maar niets is minder waar. De woning die Pim deelt met twee andere studenten ziet er netjes opgeruimd uit. “De lege bierkratten staan op het balkon”, zegt Pim lachend. “Op de etage boven ons zijn een aantal studentenwoningen waar het wel rommelig is, maar bij ons valt het best mee."


De 22-jarige student woont sinds twee jaar op kamers in Almere. Hij volgt de opleiding Geo media en design aan de Aeres Hogeschool. “Ik deed deze studie eigenlijk eerst in Den Bosch, maar daar heb ik het eerste jaar niet gehaald”, vertelt Pim. “Dan mag je niet blijven. Omdat ik de studie wel erg leuk vond, moest ik op zoek naar een andere school. Aeres was de enige school die deze studie ook aanbood. Het is met het openbaar vervoer drie uur reizen naar mijn woonplaats Boekel in Noord Brabant. Ik moest dus wel op kamers.”

Corveerooster


Pim vond een kamer in een studentenwoning aan het Dichterhof. “Ik deel deze woning met Paul en Anna. We hebben allemaal een eigen kamer en delen de woonkamer, badkamer en keuken. In de keuken hebben we allemaal een eigen keukenkastje en een eigen deel in de koelkast voor onze spullen. Meestal kookt ieder van ons voor zichzelf. Maar we eten soms ook samen.” Een corveerooster hebben de studenten niet. “Ieder houdt zijn eigen kamer schoon en om beurten maken we de woonkamer of badkamer schoon. Dat gaat eigenlijk vanzelf. Als het wc-papier op is, dan haalt degene die aan de beurt is nieuwe.”
Het is, volgens Pim, redelijk rustig wonen in het gebouw. “De sfeer tussen de studenten onderling is gezellig. Bij mooi weer zitten we samen op bovenste galerij. Vanuit mijn kamer hoor ik wel de stadse geluiden en de busbaan, maar er is hier geen overlast van wilde feesten of luidruchtige bewoners. Ik kan hier de rust vinden om te studeren. Maar omdat ik snel ben afgeleid ga ik regelmatig in de bieb zitten om mijn huiswerk te maken."

Almere valt best mee


Pim kende Almere voordat hij er kwam wonen nog niet. “Mensen van buiten Almere waren weinig positief. Almere valt best mee. De stad is leuk en ik heb het hier oprecht naar mijn zin. Ik woon midden in het centrum en de school is lekker dichtbij. Aeres is een kleine school met een goede sfeer. Ik ben lid van de studentenvereniging Endzjin. Hierdoor heb ik veel andere studenten leren kennen. Elke dinsdag en donderdag is de sociëteit open en ben ik daar te vinden. Het is een gezellige kroeg en er worden allerlei activiteiten voor studenten georganiseerd.”
Bijna elk weekend gaat Pim terug naar huis. “In Boekel heb ik een vriendengroep en op zaterdag heb ik daar ook een bijbaan. Zondag voetbal ik daar ook.”

Gerelateerd

Kringloop
EHBT
X