Zo woon ik: ‘Als klein meisje noemde ik dit huis al mijn droomhuis’

13 november 2019 07:46

Door Kirsten Thuis-Woudenberg

DE GOUWEN – Debby Kruit-Kuipers woont met haar gezin in haar ouderlijk huis aan de Kromgouw. “Als klein meisje noemde ik dit huis al mijn droomhuis en zei ik dat ik hier later wilde wonen”, vertelt Debby. “Ik noemde dit huis altijd ‘mijn eigen Pippi Langkous huis’, omdat het daar een beetje op lijkt. Het is een Zweeds houten huis. Toen we tijdens de verbouwing de vloer openmaakten zat eronder een stempel ‘Made in Sweden’.”

 

Het huis is zo’n 40 jaar oud. “Mijn ouders kochten het in 1979. Daarvoor woonden we in Almere Haven aan de Schoolwerf. Ons gezin hoorde bij de eerste paar honderd bewoners van Almere.” Tot haar 22ste woonde Debby in het huis. “Nu woon ik sinds drie jaar weer hier met mijn man Jaïr en onze kinderen Boaz (17) en Fee (12).”

De moeder van Debby woonde tot haar dood in het huis. “Mijn moeder werd heel ziek, ze kreeg kanker. In de laatste periode van haar ziekte waren mijn zus, tante en ik beurtelings dag en nacht bij haar om voor haar te zorgen. Ik dacht toen nog helemaal niet na over hoe het met het huis moest als ze er niet meer was.” Daar begon haar moeder zelf over. “Ze zei dat ze het, als ze er straks niet meer zou zijn, een fijn idee zou vinden als ik met mijn gezin in het huis zou wonen. Mijn zus vond het ook heel fijn dat het huis in de familie bleef, dus we besloten ervoor te gaan. Pas toen alles rond was wat we voor de overdracht van het huis moesten regelen kon ze het leven loslaten.”

 

Rigoureuze verbouwing

Het stel verbouwde het huis rigoureus. “De binnenkant van het huis hebben we een half jaar lang verbouwd. Jaïr is heel handig en heeft bijna alles zelf gedaan. Bijna alles wat je hier ziet is nieuw”, vertelt Debby. “De hal kwam een flink stuk de woonkamer in. Om de woonkamer groter te maken hebben we het toilet daarom verplaatst”, legt Jaïr uit. “Er zat een oud plafond in dat we hebben voorzien van nieuw gips. Verder hebben we een nieuwe verwarmingsinstallatie aangebracht, nieuwe vloeren gelegd, een nieuwe keuken geplaatst, openslaande deuren geplaatst in de woonkamer en alle kamers boven vernieuwd en de badkamer verbouwd.”

Ook de tuin werd aangepakt. “Er stonden twee oude kleine schuurtjes. Die hebben we afgebroken en daarvoor in de plaats hebben we een hele nieuwe schuur neergezet. Omdat de grond flink verzakt was en schuin afliep moesten we 70 kuub zand in de tuin storten. Komend voorjaar willen we de buitenkant van het huis aanpakken. We willen de kozijnen vervangen, rot hout vervangen en schilderen.”

 

Styling

Het hippe interieur van Debby en Jaïr valt meteen op. Debby heeft op Instagram flink wat volgens met haar pagina ons_houtenhuisje. “Styling is echt mijn ding, dat zit in mijn bloed. Dat ik altijd met interieur bezig ben, heb ik van mijn vader. Hij gooide vroeger vaak de meubels om. Zelf doe ik dat ook regelmatig. Ik heb zelfs een tijdje een bedrijfje gehad in interieurstyling. Als ik weer eens iets voor ons huis bedenk rolt Jaïr met zijn ogen, maar stiekem vindt hij het leuk.”

 

Zoete inval’

In het huis was vroeger al veel gezelligheid. “Het was hier altijd ‘de zoete inval’. Mijn ouders gaven vaak feesten en borrels. Familie, vrienden en kennissen kwamen vaak langs. Iedereen kon altijd aanschuiven een mee-eten. Mijn vader speelde dan altijd prachtig piano en gitaar. De piano die in de woonkamer staat is een erfstuk van mijn ouders. Onze zoon Boaz leert zichzelf piano spelen.” Die gezelligheid wil het gezin graag voortzetten. “Het huis en vooral de tuin lenen zich ervoor. Twee jaar geleden zijn we hier zelfs getrouwd, op onze eigen steiger in de tuin. Het feest vierden we hier met 100 man. Heel bijzonder dat dat hier kan.”

De tuin vindt het stel de fijnste plek van het huis. “Zomers zijn we bijna altijd buiten. We ontbijten dan altijd buiten en eten ’s avonds ook vaak in de tuin. Het huis heeft aan de achterzijde een veranda waar we ook kunnen zitten als het regent. We hebben een buitenhaard die warmte geeft onder de veranda. Jaïr is een ‘master-barbecue’. Ook in de winter blijven we lekker barbecueën. Onze dochter vist graag vanaf onze steiger en aan de waterkant hebben we een zwanenfamilie zien opgroeien.”

 

Aanwezigheid

Groene vingers heeft Debby niet. “Mijn moeder zei dan dat het niet uitmaakte, omdat je met het in de tuin werken niet zoveel fout kan doen. Ik voel haar aanwezigheid. Niet zozeer hier in huis, maar in de tuin. Dat was haar passie. Ze was altijd in de tuin bezig. Toen ze, tijdens haar ziekte, niet meer in de tuin kon werken, hebben mijn zus, tante en ik haar in een stoel in de tuin geparkeerd en zijn we in de tuin gaan werken. Daar maakten we haar heel blij mee.”

Dochter Fee vond het in het begin best moeilijk om in het oude huis van oma te gaan wonen. “Het half jaar verbouwen was ook nodig voor haar, om er echt ons huis van te maken. Het is heel gaaf geworden en we zijn heel blij dat we hier kunnen wonen. Maar ik had natuurlijk duizend keer liever gehad dat ze niet was overleden. Dat maakt het dubbel. Als ze nog zou leven, dan zouden wij hier niet wonen. Maar ik vind het geweldig dat we iets voort kunnen zitten.”

Fee is nu volop gewend. “Ze zegt nu zelfs dat zij hier laten met haar gezin wil wonen. Net zoals ik dat vroeger tegen mijn ouders zei.”

 

Foto 2: De binnenkant van het huis hebben we een half jaar lang verbouwd. (Foto: Fred Rotgans)