Zeilschool Haddock floreert aan Gooimeerstrand

31 juli 2020 13:00

Door Robert Mienstra

HAVEN – Golven slaan op het strandje aan het Gooimeer. Zo'n twintig kinderen scheren in Optimist-zeilbooitjes over het water. Tientallen beginnende surfers proberen overeind te blijven. Zeilinstructeurs in motorbootjes leiden alles in goede banen. Af en toe klinkt er gejuich. Het was nog nooit zo bedrijvig bij zeilschool Haddock in Haven.

Tevreden kijkt Philippe van Thiel van Haddock naar het zomerse tafereel. "Hier word ik helemaal gelukkig van", mijmert hij. Haddock verwelkomt deze zomer tussen de 120 en 140 cursisten per week. "Er is hier altijd goede westenwind", vertelt Van Thiel. "Dat is wel zo veilig, want de kinderen komen daardoor altijd weer op het strandje aan, daar zorgt de wind voor." Hij wijst op een Optimistje dat aan lagerwal raakt en strandt. "Dat is een leermoment", lacht Van Thiel. "Te laat gekozen voor overstag." Een instructeur is meteen ter plaatse om het moment met het kind te bespreken.

Watersportfunctie

Het gaat goed met Haddock. Voorlopig mag de zeilschool van de gemeente op deze plek blijven. De bewoners van Haven zijn daar blij mee. "Laten we het er op houden dat de misverstanden met de gemeente uit de weg zijn geruimd", zegt Van Thiel. "En inderdaad, de bewoners van Haven weten Haddock goed te vinden. Ik heb ook cursisten uit 't Gooi en Weesp. De zeilschool heeft inmiddels een regionale watersportfunctie." Haddock heeft daartoe nieuwe zeilbootjes aangeschaft en inmiddels 120 kano's in de vaart. "Natuurlijk geven we volop surfles. De samenwerking met surfclub Almere Centraal daartoe is prima", zegt Van Thiel

Palmboom

Van Thiel wijst op de veel besproken palmboom. "Het leek alsof hij het niet zou overleven, maar we omringen hem met alle mogelijk zorg. En zie daar, er vormen zich nieuwe bladeren. Ik zie de palmboom als het verhaal van Haddock, weg van het Weerwater en de herrijzing in aan dit strand. Net als die palmboom blijft Haddock fier overeind."

Zandvoort

Van Thiel wijst op het strand. "Elke ochtend ga ik daar met een prikker overheen om het schoon te houden. Dat is een heerlijk begin van de dag. Het is hier dan nog rustig en door het geruis van de golven word ik dat ook."

De zon breekt door. Op het stand komen de eerste badgasten. Een aantal pakt een van de dertig ligstoelen die Van Thiel gratis voor het ter beschikking stelt. "Iedereen mag ze gebruiken", zegt hij, "met één eis, dat ze teruggezet worden. Tachtig procent van de gebruikers doet dat ook. Op zonnige dagen zijn ze allemaal in gebruik. 's Ochtends komen hier al mensen naar toe om een ligbed klaar te zetten. Op zomerse dagen is het hier net Zandvoort aan Zee."

Meer informatie: www.haddockwatersport.nl

De optimistjes liggen klaar om uit te varen bij Haddock Watersport aan het Gooimeer. (Foto: Almere DEZE WEEK)