Zanger Ruben Anthony wil met solovoorstelling theater in

14 januari 2020 07:37

‘Wanneer je dingen doet vanuit je hart, komt het wel goed’


Door Petra Onderwater
ALMERE – Met zijn prachtige stem en zijn ontwapenende spontaniteit stal Ruben Anthony begin deze maand de show tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Almere en de VBA. Burgemeester Franc Weerwind voorspelde dat we nog veel van deze Almeerse zanger zullen horen. Als het aan Ruben ligt gaat dat zeker gebeuren. 'Mijn vierde album is in de maak en ik hoop dit jaar met mijn solovoorstelling' My World in 22 songs' het theater in te gaan.''


We hebben afgesproken bij koffiecorner Take a Break aan de Beneluxlaan, waar Ruben duidelijk geen onbekende is. ''Ik woon om de hoek, maar ben hier de laatste tijd niet zo vaak geweest. Ik moet even iedereen begroeten hoor'', verontschuldigt hij zich. De 41-jarige zanger woont sinds anderhalf jaar in Poort en het bevalt hem prima. "Het is hier heerlijk rustig, wat erg fijn is als ik 's avonds thuiskom na een optreden." Hij geniet nog na van zijn nieuwjaarsoptreden met het Almeers Jeugd Symfonie Orkest in KAF. "Ik ben overweldigd door alle mooie reacties, terwijl ik gewoon mezelf was en op het podium deed wat ik nu eenmaal met veel liefde doe. Die liefde krijg je dan blijkbaar terug", glimlacht hij.

 

Documentaire 'Home'
Met zijn felblauwe ogen is hij een opvallende verschijning, maar de zanger wil dat mensen verder kijken dan dat. "Ik heb met mijn muziek ook echt wel een verhaal te vertellen", benadrukt hij. Zo lanceerde de zanger op 15 december bij View in Almere zijn eigen documentaire 'Home'. Daarin bezingt hij zijn favoriete plekjes op Curaçao, het eiland waar hij is geboren en getogen. "Ik liep al 20 jaar rond met dit idee en en toen mijn nichtje daar vorig jaar ging trouwen, pakte ik die gelegenheid aan. In slechts één dag tijd, met een gitarist en een cameraman die ik vooraf niet kende, hebben we deze documentaire geschoten. Als vanzelf viel het in elkaar, alles klopte."

 

Theatertour
De theatertour die hij wil maken moet ook een mix worden van liedjes en verhalen. "Ik ben voor mijn optredens de hele wereld over gereisd, waarbij ik ook eigen liedjes heb geschreven. Elk nummer heeft wel een connectie met het land waar ik op dat moment was en waarover ik kan vertellen." De zanger wil ook mensen die het niet zo breed hebben, en andere kwetsbare doelgroepen, de gelegenheid geven om zijn show te bezoeken. "Daarover ben ik gesprek met organisaties als de VMCA en Open je Hart. Ik ben me er namelijk maar al te goed van bewust dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om te kunnen genieten van een onbezorgd uitstapje naar het theater."

 

Pieken en dalen
Ruben Anthony verdient al ruim 20 jaar zijn geld als artiest. Zijn carrière kende hoge pieken, maar ook diepe dalen. In Nederland is hij onder meer bekend van zijn deelname aan The Voice of Holland, maar daarvoor al had hij internationaal succes als musicalartiest. "Toen ik 21 was ben ik via via in Wenen terechtgekomen, waar op dat moment toevallig audities werden gehouden voor de musical Fame. Ik had eigenlijk meer met popmuziek, maar Fame vond ik wel tof. De directrice van de Theaterschool in Amsterdam had bovendien ooit gezegd dat ik het als danser nooit zou maken en ik was erop gebrand het tegendeel te bewijzen. Dat is lange tijd een belangrijke drijfveer voor mij geweest."

 

Hij kreeg de hoofdrol en dat was het begin van een succesvolle carrière. "Ik heb uiteindelijk negen jaar in Oostenrijk gewoond en in evenzoveel musicals gespeeld. Ik had als jonge twintiger veel meer geld en roem dan goed voor me was en werd arrogant en lastig om mee te werken. Ik was verbijsterd toen de producent waarmee ik al jaren werkte om die reden de samenwerking verbrak. Dat was een harde les die ik blijkbaar moest leren." Het duurde twee jaar voordat hij een nieuwe kans kreeg in de musical Carmen Cubana. "Die rol paste me als een jas en ik heb zelfs twee eigen nummers voor deze musical geschreven. Toen ik daarna terugkeerde naar Nederland, was ik vastbesloten daar net zo'n succesvolle carrière op te bouwen."

 

Daddy Cool
Hij ging touren met de Soul Brothers en kreeg de hoofdrol in de musical Daddy Cool van Albert Verlinde. "Na het succes in Nederland zou er een Europese tour van negen maanden volgen, dus ik dacht dat ik gebakken zat. Maar die Europese tour werd op het laatste moment gecanceld, omdat er niet genoeg geld was. Ik had mijn huis al opgezegd. Van het ene op het andere moment was ik werkloos én dakloos. Hoewel het niet mijn schuld was, voelde het als falen. Het heeft me echt geknakt."

 

Cruises
Anthony's redding was een baan als artiest op cruiseschepen. "Dat heb ik uiteindelijk vijf jaar lang met veel liefde gedaan. Het was therapeutisch. Ik vond er de rust om weer te herstellen, want ik was echt kapot. Langzaam maar zeker vond ik weer de creativiteit om liedjes te schrijven. Uiteindelijk heeft deze hele journey me wel gemaakt tot wie ik nu ben. Ik heb inmiddels geleerd dat wanneer je de dingen doet vanuit je hart, en trouw blijft aan jezelf, het wel goed komt. Dat bleek ook weer tijdens de nieuwjaarsreceptie in Almere. Herinner je waar je vandaan komt en heb vertrouwen!"

Meer informatie: www.rubenanthonymusic.com