Woonproject voor autisten is schot in de roos

03 december 2019 08:15

Door Marcel Beijer

EILANDENBUURT – AanMere, het woonproject voor autisten in de Eilandenbuurt, blijkt een schot in de roos. In juni betrokken de eerste bewoners hun appartement en inmiddels hebben ze hun weg met elkaar gevonden. De bewoners zijn voor hun gemeenschappelijke huiskamer nu op zoek naar een keukeninstallatie waarmee ze samen kunnen koken, maar ook voor buurtbewoners een maaltijd kunnen maken

.

"Dit project is uniek en een voorbeeld voor heel Nederland", zegt voorzitter George van Overbeeke van de stichting Begeleid Wonen Almere (BWA Almere) die graag een tweede appartementencomplex zou willen bouwen. "Er is namelijk een behoorlijke wachtlijst van geïnteresseerden, allemaal mensen die gediagnosticeerd zijn met ASS (Autisme Spectrum Stoornis). We dingen mee naar een locatie in Poort, maar het is nog volstrekt onzeker of die aan ons wordt toegewezen."

 

Uniek
Het appartementencomplex in de Eilandenbuurt is een uniek project in Nederland. "Meestal wordt het initiatief voor dit soort complexen genomen door zorginstellingen", legt bestuurslid Ans DeSumma uit. "Maar bij AanMere is er geen koppeling tussen Zorg en Wonen. De bewoners kopen hun zorg gewoon in via het eigen budget."
Van Overbeeke vult aan: "Daarmee is dus niet langer 24/7-zorg noodzakelijk en is er een enorme financiële besparing." Feitelijk is dit voordeel van AanMere tegelijkertijd ook een nadeel, want in de ambtelijke wereld wordt dat financiële voordeel niet op waarde geschat, stelt DeSumma. " We kunnen niet eens een klein deel van die besparingen gebruiken om het project op gang te houden. Wat er bespaard wordt op zorg in het ene potje is voor een andere partij niet relevant. Iedereen kijkt alleen naar zijn eigen budget, en niet wat een eigen uitgave zou kunnen besparen op een andere plaats. Het is een prestatie van formaat geweest dat wij AanMere van de grond hebben kunnen tillen. In andere steden is er wel belangstelling, maar ze lopen tegen datzelfde probleem aan."

 

Succes
Het initiatief voldoet aan alle verwachtingen. Bij de bouw heeft GoedeStede rekening gehouden met de doelgroep. Het is een 'prikkelarm' pand geworden: geluidsarm, rustige kleuren en speciale dempende lagers voor de lift. In een gezamenlijke ruimte komen de bewoners soms bij elkaar om een spelletje te spelen of televisie te kijken.

 

Horeca-keuken
Ans DeSumma: "Daarin willen we ook verdere stappen maken. We willen graag een horeca-keuken hebben. Desnoods tweedehands. Daarmee kunnen de bewoners gezamenlijk een maaltijd maken, maar ook voor buurtbewoners voor een kleine vergoeding iets bereiden. Dat geld kunnen de bewoners dan weer gebruiken voor andere dingen."
De stichting hoopt het geld voor de keuken bijeen te krijgen via goede doelen of actie vanuit het bedrijfsleven.

Gerelateerd

X