Woningprijzen in Flevoland stijgen hard

17 november 2020 13:35

ALMERE – De woningprijzen in Flevoland stijgen hard. Dat blijkt uit gegevens van woningmarktdienstverlender Calcasa.

Calcasa bekeek alle gemeenten met meer dan vijfduizend koopwoningen. Opvallend is dat de prijzen in Amsterdam, jarenlang koploper, dit jaar de minste stijging laat zien. In heel Nederland stegen de prijzen met 8,9 procent, in Flevoland met meer dan 10 procent. Alleen in Groningen stegen de prijzen nog harder (11,3 procent)

De woningmarkt in Nederland is aan het veranderen. Een huis in Amsterdam was aan het eind van dit derde kwartaal gemiddeld 5,7 procent duurder dan het jaar ervoor.

Niet alleen in prijsontwikkeling is er een verandering gaande, maar ook in de transactieaantallen. Vooral de randgemeenten rondom de grote steden laten een flinke toename zien.

Andere woonwens

Ook de woonwensen veranderen, blijkt uit de cijfers van Calcasa. Woningzoekenden hechten meer waarde aan extra leefruimte en een buitenruimte. Een ontwikkeling die door de coronapandemie is versterkt. Dit heeft tot gevolg dat de woonwens aan het verschuiven is van een appartement in de stad naar een eengezinswoning daarbuiten. Deze verschuiving heeft invloed op de woningprijs van appartementen. In 2018 stegen de prijzen van appartementen namelijk een stuk sterker dan die van eengezinswoningen. Dit is op dit moment echter niet meer het geval. In het derde kwartaal van 2020 was de prijsontwikkeling van eengezinswoningen ongeveer gelijk aan die van appartementen, waarbij opvalt dat vooral eengezinswoningen aan waarde winnen, juist ook in Flevoland.