'Woningnood wordt deels vanzelf opgelost'

07 oktober 2020 09:50

ALMERE – De woningnood, ook in Almere een groot probleem, wordt deels opgelost vanwege de coronarcrisis. Dat zegt demograaf Jan Latten in een interview met Vastgoedmarkt. De bevolkingsgroei, voornamelijk veroorzaakt door expats, migranten en hun nakomelingen, stagneert op dit moment en dat effect houdt nog wel enkele jaren aan

Volgens de laatste schattingen ligt het tekort in Nederland op 331.000 woningen. Voordat de coronacrisis uitbrak was de verwachting dat tot 2030 tussen de 800.000 en een miljoen woningen moesten worden gebouwd. Maar aan de bevolkingsgroei lijkt voorlopig een einde te komen door het uitbreken van de coronacrisis. De migratiecijfers van alle grote steden zijn zonder de komst van expats en andere migranten negatief, aldus Latten.

"Migranten en hun nakomelingen vormen de enige bron waardoor onze bevolking groeit," aldus Latten op de website Vastgoedmarkt. "Vorig jaar had Nederland een migratiesaldo van 110.000. Dit jaar bleef het in de eerste acht maanden bij 30.000. We zien nu al in de cijfers dat het migratiesaldo is gehalveerd. Dat betekent dus een flinke trendbreuk."

Vaccin

Latten verwacht niet dat die expats en buitenlandse migranten snel zullen terugkeren zodra er een vaccin is. "Migratie hangt sterk samen met economische groei. De komende jaren zal onze economie krimpen. Het Centraal Planbureau schatte in dat we pas over vijf jaar terug zouden zijn op het oude niveau, en dat was zonder tweede covid-19-golf. Nu die officieel een feit is, gaan we dat dus al niet meer halen. We moeten rekenen op een langdurige terugval, en krimpende economie betekent minder migranten."