Woninginspecties met drones

08 februari 2019 14:10

ALMERE - Bij een Alliantie-project in Almere zijn drones ingezet om woninginspecties uit te voeren om de status van het dak, het metselwerk en de kozijnen te meten. Het inzetten van drones binnen corporatiewereld is een primeur in Nederland.


Het testen van drones voor woninginspecties is een initiatief van het innovatieplatform De Corporatiewoning van de Toekomst dat in 2018 is opgericht. Dit innovatieplatform bestaat uit een negental corporaties, namelijk KleurrijkWonen, Haag Wonen, Woonlinie, Mitros, Poort6, Talis, Trivire, Staedion en de Alliantie. Initiatiefnemer Octo en drone-operator AeroScan nemen hier ook deel aan.

Eerste vluchten

Eind december 2018 gaven de Inspectie Leefomgeving en Transport en het Ministerie van Defensie goedkeuring en kregen Octo en AeroScan de vergunning om te mogen vliegen in de bebouwde kom. Eind januari zijn in Almere de eerste drone-vluchten gemaakt om op een innovatieve manier onderhoudsinspecties uit te voeren. In totaal zijn er drie vluchten uitgevoerd. Tijdens de eerste vlucht werd er een kaart getekend van het gebouw. Tijdens de tweede vlucht werd er een 3D-model gescand/ingelezen van het gebouw en tijdens de derde vlucht werden er via een cirkelend vliegpatroon foto’s van de gevel gemaakt.
De drone heeft een voorgeschreven script gevolgd en dus zelfstandig de inspectie uitgevoerd. Het is de eerste keer in Nederland dat er beeldherkenning in combinatie met machine learning wordt toegepast om woninginspecties uit te voeren. Hier heeft Octo met de samenwerkende partijen ook een Europese subsidie voor ontvangen.
Fase 2

In de tweede fase gaat het innovatieplatform software ontwikkelen om foto’s automatisch om te zetten in informatie. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld tellen hoeveel scheuren er in metselwerk zitten of hoeveel vervuiling er op het dak is. Hiervoor heeft het platform veel beeldmateriaal nodig, onder meer via projectpartners als Hemubo en Koers. De bedoeling is om dit in fase 2 nog verder uit te breiden.