Wisselvallig tot oktober

23 september 2020 09:00

Door Marc Putto

ALMERE - De afgelopen dagen kunnen we beschouwen als een mooie toegift van de zomer van 2020. Het warme en zonnige weertype zorgde ervoor dat de gemiddelde septembertemperatuur ruim een graad boven normaal lag tot en met dinsdag. Het gemiddelde zal nu gaan dalen.

We zijn inmiddels overgeschakeld naar een flink wisselvallig weerbeeld en tot begin oktober is er geen zicht op een belangrijke stabilisatie. Depressies worden weersbepalend de komende pakweg tien dagen en regelmatig krijgen we te maken met veel wind en regen.
In de periode woensdag tot en met het weekend regent het periodiek in Almere waarbij de wind soms even toeneemt tot windkracht 6. De sfeer doet dan echt al wat herfstachtig aan.
Tussen de regengebieden en buien door schijnt uiteraard ook de zon zo nu en dan. Vooral in het komende weekend worden de nachttemperaturen wat lager als we in van origine maritiem polaire lucht belanden. Dat is de officiële benaming van deze luchtsoort. Dat polaire overigens heeft niets te maken met lucht die afkomstig is van de polen. Polair wil hier zeggen van gematigde breedten. Lucht die ons bereikt via het poolgebied wordt arctisch genoemd.
Voorlopig zijn er dus weinig aanwijzingen dat een krachtig regime van hoge druk ons later puik weer gaat bezorgen. We zien nogal eens dat het begin oktober warm en zonnig is. oms worden dan nog zomerse waarden gerapporteerd zoals in 1985, 1986, 2001 en 2010.

De volksweerkunde denkt er zelfs als volgt over: is oktober warm en fijn, het zal een strenge winter zijn. Over de winterbespiegelingen hier binnenkort meer. Velen hopen op wel weer eens een echte winter.

Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 11, max. 21, wind z. 3, neerslag 65% en zon 60%

Donderdag min. 13, max. 17, wind zzw. 3-4, neerslag 85% en zon 45%

Vrijdag min. 10, max. 14, wind zzw. 4, neerslag 70% en zon 45%

Zaterdag min. 9, max. 14, wind nw. 4, neerslag 70% en zon 50%