Willy-Anne van der Heijden (GroenLinks): 'Onze wethouder doet het gewoon goed'

28 mei 2020 11:00

Door Robert Mienstra

ALMERE – GroenLinks is in de Almeerse gemeenteraad verworden tot een kleurloze partij die opzichtig de eigen wethouder Jan Hoek beschermt, stelde Marcel Beijer van deze krant vorige week in een Kanttekening. Tijd om Willy-Anne van der Heijen, fractievoorzitter van GroenLinks daarover aan het woord te laten.

Wat vond u van de Kanttekening?

Ik was wel enigszins verrast. Ik herken me er niet in dat we groen hebben ingeruild voor pluche.

Wat is dan het groene en linkse dan van GroenLinks?

We hebben het zonneveld verdedigd en staan voor de vluchtelingenkinderen. We hebben nu eenmaal als partij een andere manier van werken. We zijn wekelijks in de stad te vinden bij bewoners, daar halen we veel op, ook bij onze eigen achterban. Ook op het sociaal domein zijn we echt aanwezig.

Vroeger hamerde GroenLinks veel meer op groen en duurzaam. Dat is nu minder.

Nee, dat is helemaal niet minder. We zitten nu in het college, en daar zit onze wethouder die veel voor elkaar krijgt. We hoeven daar nu niet hard om te roepen want onze wethouder zorgt ervoor.

We horen van u nooit kritische vragen over de Floriade.

Dat komt omdat we het volledig eens zijn met het verhaal van de Floriade. Ik heb als fractievoorzitter veelvuldig contact met onze wethouder. Wij hebben als fractie geen grote meningsverschillen met onze wethouder hierover. We zitten altijd op een lijn, dus waarom zouden we dan kritisch moeten zijn op onze wethouder of de Floriade? Ik vind dat dingen goed uitgewerkt zijn.

U verdedigt toch steeds alleen maar uw eigen wethouder?

Ik ben het gewoon met hem eens.

Krabt u zich niet achter de oren over al die tekorten bij de Floriade?

We hebben het er veel over gehad. Het gaat nu om de scenario's waarin ook de coronacrisis meegenomen wordt. Nu is de vraag gaan we door of niet, of aangepast. Daar zitten we nu middenin. Bij ons speelt ook de vraag wat de Floriade gaat opleveren. Dat mis ik wel in het verhaal. Het gaat nu teveel over de verliezen. Als we stoppen is er ook een grote imagoschade voor de stad. GroenLinks kijkt naar het gehele plaatje en focust zich niet alleen op geld, maar ook op de kansen. We wachten op het standpunt van het college.

Even over de Floriade BV. Wat vindt u daarvan?

Toen Verdaasdonk directeur werd, heb ik hem gezegd dat ik via Almere DEZE WEEK moest horen wat er plaatsvond bij de Floriade. Dat vond ik raar. Er werd niet gecommuniceerd. Daar zit wel mijn ergernis. Wil je draagvlak hebben over je verhaal, dan moet je communiceren. Als je op het Floriadeterrein komt, word je enthousiast. Dan denk ik: doe daar eens iets mee. Dat moet beter. Wij denken desondanks dat de Floriade wel verwezenlijkt kan worden. Ik ben heel benieuwd naar de aangepaste variant.

Als de Floriade stopt, trekt GroenLinks dan de stekker uit het college?

Ik wil daar helemaal niet op vooruitlopen. Ik geloof er niks van dat de Floriade wordt afgeblazen. De PvdA toont wel twijfel, maar het zou me niets verbazen als die partij gewoon voor blijft. Ik ben wel heel benieuwd hoe het zal gaan bij de volgende gemeenteraadsvergadering.

Willy-Anne van der Heijden, fractievoorzitter GroenLinks. (Foto: aangeverd)