Wijkagent geeft inbraakpreventie-advies

20 november 2018 11:00

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
ALMERE – De donkere dagen zijn weer aangebroken. In deze periode (van oktober tot april) is er een toename van delicten als woninginbraken. De politie is in deze periode zeer actief om dit te bestrijden. Wijkagent Jeffrey Halsema vertelt wat Almeerders zelf kunnen doen om inbraak te voorkomen.


Inbrekers bedenken steeds andere manieren om in te breken. Zo deelde de politie vorige week foto’s die gemaakt zijn via brievenbussen. De politie ontdekte deze foto’s op een in beslag genomen telefoon. “Er hebben zich zes mensen gemeld die hun eigen deurmat, hal, sloffen of zelfs hun kat op de foto’s herkenden”, aldus Jeffrey Halsema. “Bij twee van deze zes mensen is er een poging tot inbraak gedaan die we mogelijk kunnen linken aan de verdachte. De verdachte zit nog steeds vast. Aan hoe meer inbraken we hem kunnen linken, hoe langer hij vast zit.”


Post


De Almeerse politie maakt deze vorm van inbraakvoorbereiding niet vaak mee. “Deze inbreker is onderdeel van een groep die mogelijk dezelfde werkwijze hanteert. Dat kan dus betekenen dat er op meerdere plaatsen foto’s van brievenbussen worden gemaakt.” Halsema wil bewoners dan ook waarschuwen. “Post ligt wel vaker op de mat, maar als er een berg post ligt, weten inbrekers dat je op vakantie bent. Zorg er dus altijd voor dat je iemand hebt die je post weghaalt. Ook als je een weekend weg bent.”
Tijdens de donkere dagen heeft de gemeente een speciaal team in dienst. “In samenwerking met de wijkagent gaan zij de wijk in en geven preventieadvies in buurten waar veel wordt ingebroken. Want boeven vangen doe je samen.” Het laten plaatsen van een slot met cillinder-trekbeveiliging is een vaak gegeven advies. “Een huis met een dergelijk slot slaan inbrekers meestal over omdat het ze dan minuten langer kost om binnen te komen. En als ik bij mensen zie dat ze een klapraam in de keuken hebben dat ze bijna nooit open doen, adviseer ik ze om dat te vervangen voor een vast raam. Want ook al zitten er haken met slotjes op: met een goede koevoet breek je echt alles open.”
Voor wie op vakantie gaat heeft de politie een speciaal vakantieproject. “Wie op vakantie gaat kan dat via de wijkagent doorgeven. Ik zeg niet hoe we te werk gaan, want inbrekers lezen ook mee. Dus laat ze bij elke woning die ze binnen gaan maar bang zijn om gepakt te worden.”

Bel 112


Halsema benadrukt tenslotte nog het bellen van het alarmnummer 112. “Mensen hebben nog steeds het idee dat ze niet zomaar 112 mogen bellen. Maar dat mag bij elke verdachte situatie, bijvoorbeeld wanneer een onbekende zoekend rondloopt of op de uitkijk lijkt te staan. Zo kunnen we inbraken samen voorkomen.”

Gerelateerd

Kringloop
Rijbewijs in een dag
X