Wethouder wist al vijf weken van kwestie Floriade-schoenen

21 juli 2020 11:00

Door Marcel Beijer

ALMERE – Floriade-wethouder Jan Hoek (GroenLinks) wist vijf weken geleden al dat de Floriade BV op ramkoers was met schoenenverkoper Adri Bax over publiciteit rond zijn Floriade-schoenen. De fracties van VVD en NIDA hebben inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de kwestie.

De schoenenspecialist uit Haven mocht geen publiciteit maken met zijn speciaal ontwikkelde Floriade-schoenen omdat hij gebruik maakte van het Floriade-logo. Aanvankelijk reageerde de Floriade BV enthousiast, maar later mocht hij geen publiciteit meer maken. Na publicatie in deze krant mag Bax van directeur Pieter Cloo nu wél een fotomoment creëren als hij de schoenen overhandigt aan burgemeester Franc Weerwind. Maar meer ook niet.

In de kiem smoren

Als Havenaar kent raadslid Frits Huis (Leefbaar Almere) Adri Bax goed. Op vrijdag 12 juni liet Bax aan Huis weten dat de Floriade BV zich keihard opstelde in het conflict. Om het conflict in de kiem te smoren stuurde Huis direct een alarmerende e-mail naar de bestuursadviseur van wethouder Jan Hoek en kreeg diezelfde middag al antwoord: 'Hoi Frits, Dank voor je signaal. Ik zal het bij Jan onder de aandacht brengen en ben alvast op onderzoek naar de argumentatie voor de afwijzing.'
"Daarop heb ik niets meer vernomen, tot ik de berichtgeving in Almere DEZE WEEK las", zegt Huis die zich erg boos maakt over de kwestie. "Adri Bax is een van de fatsoenlijkste mensen die ik ken en hij wil dat de Floriade een succes wordt. Die schoenen-actie is gewoon erg sympathiek. Onbegrijpelijk dat de Floriade BV daar geen publiciteit voor wil."

Beschermd logo

Huis begrijpt dat het logo van de Floriade beschermd is en voorbehouden aan leden van de businessclub. "Maar dat betekent niet dat je een goed idee hoeft te verknallen. Iemand had met Bax moeten gaan praten. Daarom stuurde ik de mail naar de wethouder. Ik moet nu constateren dat daar helaas niets mee is gedaan."
Ook de hardvochtige opstelling van Floriade-directeur Pieter Cloo is Huis in het verkeerde keelgat geschoten. "Die man reageert als een regent uit de jaren '50 en wil dat lastige schoenenbaasje uit Haven even zijn plaats wijzen. Typisch iemand die niet beseft dat Almere een dorp is. Adri Bax is een bekende Almeerder. Iemand die het beste voor heeft met de stad. Die verdient zo'n behandeling niet. En dat geldt ook voor de manier waarop de visboer wordt behandeld. Het is jammer dat wethouder Maaike Veeningen in die kwestie haar oren teveel naar de ambtenaren laat hangen. Die handelen vaak vanuit autoriteit, maar vergeten dat we hier met ménsen te maken. Met Alméérders. Adri Bax maakt zich al jaren sterk voor de ondernemers in Haven. Hij wil draagvlak creëren voor de Floriade. En dan word je zo in de hoek gezet."

Schriftelijke vragen

Huis zegt opheldering te zullen vragen bij wethouder Hoek. Ook de fracties van VVD en NIDA zijn geschokt door het incident. Zij hebben schriftelijke vragen gesteld. 'Vindt u de handelswijze van de Floriade BV passen bij de aangenomen motie van de Almeerse VVD: 'Betrek Almeerse ondernemers bij de Floriade Expo 2022'?, zo vragen zij zich af. 'Is het college bereid bij de Floriade BV te pleiten voor het door laten gaan van deze actie en in het belang van Floriade Expo 2022 andere vergelijkbare acties te stimuleren?'

Het college heeft zes weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Wethouder Jan Hoek (GroenLinks) wist al vijf weken van het conflict. Toch escaleerde het. (Archieffoto: Fred Rotgans)