Wethouder vindt grotere bomen voor Westerdreef

28 augustus 2020 10:00

Door Marcel Beijer

ALMERE – Wethouder Hilde van Garderen heeft 'een tiental' grotere bomen gevonden die de plaats in kunnen nemen van de abelen langs de Westerdreef die gekapt moeten worden. Het budget om deze grote bomen te transporteren is 20.000 euro. Ze beloofde haar 'uiterste best' te zullen doen dit budget vrij te maken.

De Westerdreef is nu een imposante bomenlaan, maar de bomen zijn volgens de gemeente instabiel en daardoor een gevaar voor de omgeving. Dit najaar zouden ze gekapt moeten worden. De SP en de Partij voor de Dieren (PvdD) vroegen donderdag tijdens de Politieke Markt via een motie uitstel aan voor de kap en te wachten tot de resultaten van een 'second opinion' gereed zijn, die wordt uitgevoerd in opdracht van de SP.

Bomenkader

De wethouder is dat niet van plan. Ze zegt te hebben gehandeld volgens het Bomenkader, dat vlak voor het zomerreces door de raad werd vastgesteld. Wel zegde de wethouder toe in gesprek te gaan met de bewoners en ook de Bomencommissie om advies te vragen. Vanwege de Coronamaatregelen is een informatieavond niet mogelijk. Samen met bomenexperts, bewoners en de Bomencommissie wordt nu uitleg gegeven over de noodzaak van kap. Hier worden videoopnamen van gemaakt die voor iedereen te zien zullen zijn. "Vergeet niet dat er inmiddels al 122 bomen langs de Westerdreef zijn omgevallen of weggehaald omdat ze acuut gevaar opleverden", aldus de wethouder die nog maar eens herhaalde dat niemand op het stadhuis er plezier aan beleeft om de bijl in bomen zetten. "Daarom ben ik blij dat we in het depot die grotere bomen hebben gevonden. Die zijn tot acht meter hoog en kunnen we neerzetten op gezichtsbepalende kruisingen. Dat maakt echt een verschil."

Geen steun voor motie

Een overgroot deel van de raad was blij met deze ontwikkeling en sprak zich ook uit tegen de motie van SP en PvdD. Desondanks zullen beide partijen de motie alsnog in stemming brengen voor de voltallige gemeenteraad. De raad kan ook nog kiezen om langs de hele Westerdreef dikkere bomen te planten, maar die moeten dan worden aangeschaft. Dus zullen de partijen met dekkingsvoorstellen moeten komen.

De bomen langs de Westerdreef. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)