Wethouder moet alternatieve locaties Windesheim prijsgeven

25 september 2020 09:50

Door Marcel Beijer

ALMERE – Wethouder Maaike Veeningen (D66) moet van de gemeenteraad de alternatieve locaties prijsgeven die zijn afgevallen voor de nieuwe hoofdvestiging van Windesheim en deze opnieuw met de hogeschool bespreken. De hogeschool wil per se gaan bouwen op de plek van culturele broedplaats de Voetnoot.

Veeningen legde donderdagavond (tijdens de 600e Politieke Markt) uit dat de beslissing om op de plek van de culturele broedplaats te gaan bouwen niet zomaar is genomen. "Het was een lastige zoektocht. We hebben bijvoorbeeld, toen Hudson Bay vertrok, echt ons best gedaan om te kijken of Windesheim in dat pand terecht kon. Het bleek onmogelijk. Van alle alternatieve locaties kwam De Voetnoot uiteindelijk als beste optie naar voren. Dat hebben we dus als raadsvoorstel neergelegd."

Alternatieven

De gemeenteraad gaat daar niet zomaar in mee. Veel raadsleden vonden dat de wethouder de alternatieven aan de raad had moeten voorleggen. De wethouder moet daarom het raadsvoorstel intrekken en met een nieuw voorstel komen waarin een lijst is opgenomen van locaties die zijn afgevallen én om welke reden.
Veeningen zegde dat toe maar stelde wel dat de locatiekeuze niet alleen op conto van de gemeente geschreven kan worden. "Het wordt natuurlijk een pand van Windesheim, zij hebben daar ook iets over te zeggen. Als er een nieuwe locatie wordt aangewezen moeten zij ook intern weer een traject volgen." De wethouder benadrukte dat Windesheim nooit gezegd heeft Almere te zullen verlaten als de Voetnoot niet doorgaat. "Ze gaan hun positie in Almere dan heroverwegen. Dat is wat anders."

Verrijking

Veeningen legde ook uit waarom het college het volledige campusplan, inclusief de 1100 tot 1500 permanente studentenwoningen, belangrijk is voor de stad. "We zien dat het centrum kwetsbaar is, bijvoorbeeld door de opkomst van internetwinkels. Willen we naar een toekomstbestendig en levendig stadscentrum dan moeten we functies toevoegen. Dit campusplan is zo'n verrijking, zeker om zo ook tot een 16-uurs economie in het centrum te komen. Door het programma dat ze in de plint van de studentenwoningen gaan aanbieden, komt er verbinding en interactie met de stad. Universiteiten hebben al aangegeven om bijdragen te leveren aan dat programma. De campus kan dus een opstap zijn naar universitair onderwijs in de stad."

Voetnoot

Toch blijft de vraag waarom per se gebouwd moet worden op de plek van de Voetnoot. Veeningen zei de emotionele waarde en geschiedenis van het pand te respecteren en dat bij nieuwbouw kenmerken van het pand zullen terugkeren. Bovendien zei ze haar uiterste best te zullen doen om voor de huurders van het pand een nieuwe locatie in het stadscentrum te zoeken en ze niet een locatie in Almere Buiten in de schoenen te schuiven. Voor Café op 2 zijn er gesprekken gaande om dit etablissement onder te brengen in het appartementencomplex HighNote, dat op het parkeerterreintje aan de Landdrostdreef komt. "Die gesprekken zijn nog pril, maar verlopen goed. Het is natuurlijk wel belangrijk of Café op 2 wel op die plek wil zitten."

Er is serieus gekeken om Windesheim te vestigen in het voormalige pand van Hudson Bay, maar het bleek onmogelijk. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)