Wethouder gaat KAF niet berispen over Klimaatmars

17 januari 2020 08:47

Door Marcel Beijer

STAD CENTRUM – Wethouder Julius Lindenbergh gaat KAF (Kunstlinie Almere Flevoland) en de organisatie KleurinCultuur niet op de vingers tikken omdat ze vrijdag 24 januari een Klimaatmars organiseren waarbij kinderen ook protestborden mogen maken.

 

De wethouder liet dat donderdagavond weten tijdens het (nieuw ingevoerde) vragen-halfuurtje tijdens de Politieke Markt. VVD-raadslid Koen Bokhorst maakte van deze mogelijkheid gebruik om opheldering te vragen over het feit dat KAF mede-organisator is van deze mars. Volgens de VVD’er ontvangt KAF (maar ook KleurinCultuur) subsidie van de gemeente en is het derhalve niet hun taak om een protestmars te organiseren. Daarmee wordt volgens hem een politiek statement gemaakt.

Wethouder Lindenbergh is het niet met die opvatting eens. “Een protestmars organiseren is inderdaad geen kerntaak van KAF, maar ik vind het ook geen politieke activiteit. Dat zou het pas zijn wanneer KAF een partijbijeenkomst van bijvoorbeeld de ChristenUnie zou organiseren. Ik ga ze er daarom niet op aanspreken.”

 

1200 euro
De wethouder liet ook weten dat de Klimaatmars inderdaad betaald wordt met belastinggeld van de burgers. “Het past binnen de subsidieverordening die de gemeenteraad heeft vastgesteld. KAF heeft mij laten weten dat het om 1200 euro gaat.”
Volgens Lindenbergh is het aan de gemeenteraad Bokhorst was na afloop niet geheel tevreden over die opstelling. “Blijkbaar kan dit dus gewoon, ondanks dat het college beaamt dat een Klimaatmars niet tot de kerntaken van KAF hoort. Dat biedt in ieder geval duidelijkheid. Ik ga nog wat feiten uitzoeken over die subsidieverordening.“