Wat wordt de toekomst van gevangenis Almere Buiten?

14 mei 2019 11:00

Door Tessa Beijnon


ALMERE BUITEN – Er zijn nog geen concrete plannen voor de leegstaande penitentiaire inrichting (PI) op bedrijventerrein De Vaart, maar er gaan wel meerdere ideeën in de rondte; waaronder het veranderen van de gevangenis naar studentenwoningen. Raadslid Hassan Buyatui heeft over de herinrichting van het gevangenispand schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Plannen

De penitentiaire inrichting (PI) in Buiten staat al bijna een halfjaar leeg. De gevangenis moest begin dit jaar de deuren sluiten vanwege jarenlange leegstand van meerdere cellen. Het pand is sinds de sluiting in bezit van het Rijksvastgoedbedrijf. In die tijd kunnen er plannen ingediend worden door de gemeente en als die geen interesse heeft, mogen derden hun plannen indienen. Volgens Loek Houtepen, de woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf, zijn er op dit moment geen concrete plannen voor de gevangenis ingediend. Tijdens de eerste fase is gemeente Almere gevraagd of zij interesse heeft in het pand en of er al plannen voor zijn. De vraagprijs van het pand is onbekend. Dit zal onder meer afhankelijk zijn van de taxatie en de plannen die de gemeente heeft met de leegstaande gevangenis.
Schriftelijke vragen

Raadslid Hassan Buyatui heeft, naar aanleiding van een uitspraak van een student in een artikel uit deze krant, het college schriftelijke vragen gesteld over de mogelijke plannen van de gemeente met de leegstaande gevangenis. Buyatui vraagt of er van de cellencomplexen misschien studentenwoningen gemaakt kunnen worden. Daar is een groot tekort aan. Buyatui vindt dat er voldoende woningen moeten zijn voor studenten van nu en in de toekomst, als Almere zich wil blijven identificeren als studentenstad. Buyatui wil met deze vragen achterhalen of de gevangenis al een nieuwe bestemming heeft gekregen en of het college kansen ziet om er studentenwoningen van te maken.
Bijlmerbajes

Het veranderen van een gevangenis tot studentenwoningen is mogelijk. Dit is al eerder gedaan bij de Bijlmerbajes in Amsterdam. Na de officiële sluiting van de gevangenis in 2016 werd één van de torens van de Bijlmerbajes gebruikt voor tijdelijke kamerverhuur aan studenten. De studenten konden voor een zeer lage prijs twee cellen krijgen met een eigen toilet en gedeelde keuken en douche. De studentenwoningen waren daar tijdelijk, aangezien de Bijlmerbajes gesloopt werd en plaats zal maken voor een nieuwe stadswijk.

X