Warm nest voor Ajax-talenten bij familie Hrkac

20 november 2018 06:00

Door Wesley Verboom
SIERADENBUURT - Christian Eriksen (Tottenham Hotspur) en Pablo Rosario (PSV). Het zijn de namen van twee ex-Ajax-talenten, die in de afgelopen twintig jaar sliepen in Almere Buiten. Om precies te zijn op de zolderkamer bij de familie Hrkac. Bij het gezin kregen zij een warm thuis.


“Het is hier geen hotel”, benadrukt (vader) Josip met een glimlach. Zijn vrouw Carla vult hem aan. “Zo zijn er voor iedereen, inclusief onze dochters die inmiddels het huis uit zijn, enkele regels waaraan je je dient te houden. Zo moet je onder andere je telefoon wegleggen tijdens het avondeten en je eigen kamer opruimen. Natuurlijk gaat er weleens wat mis, zo hebben we eens een telefoonrekening gehad van 700 euro. Die jongen had heimwee en geen flauw idee dat bellen naar de andere kant van de wereld enorm duur was.”

Zlatan Ibrahimovic
In 2001 benaderde Josip Ajax, omdat hij graag de toen nog onbekende Zlatan Ibrahimovic wilde begeleiden. De Zweed heeft net als Josip Balkanische roots, maar had geen hulp nodig. Anderen wel: zo geschiedde.
Met het verstrijken van de jaren deed het grote geld zijn intrede in het profvoetbal. “Toch blijven het normale jongens", zegt Josip. "Eigenlijk kinderen, die op zoek zijn naar warmte en huis en haard verlaten om te slagen bij Ajax.”

Pablo Rosario

Op verzoek licht het echtpaar, die ook Nicolai Boilesen en Lucas Andersen in huis had, Rosario uit. De PSV’er brak in het profvoetbal door bij Almere City FC en is nu basisspeler bij PSV. Carla: “Hij had het thuis niet makkelijk en kwam bij ons wonen. Hij is een vechter en mooi mens. We zijn enorm trots op hem, maar ook op alle onder jongens. Als iemand gewoon een goede baan vindt en je hebt kunnen bijdragen aan zijn ontwikkeling als mens is dat ook prachtig.”
Dan rest de vraag: heeft de familie – die het liefst zelf op de achtergrond blijft - een geheim? “Nee, nuchter en eerlijk zijn”, reageert Josip. “Daarnaast doen we ons best om de jongens thuis te laten voelen en hen ruimte te geven voor ontspanning”, besluit Carla.
Momenteel slapen de Poolse doelman Mateusz Gorski (Onder 19) en de Finse aanvaller Saku Ylätupa (Jong Ajax) bij de familie Hrkac.

Gerelateerd

Kringloop
EHBT
X