Walk of Peace, moderne pelgrimage

23 september 2019 08:08

'Wandeling langs plekken van vrede'

 

Door Robert Mienstra

ALMERE – Bijna 200 mensen liepen afgelopen zaterdag mee met de Walk of Peace. Bij de start in de Burgerzaal in het stadhuis vergeleek dominee Christien Crouwel de wandeling met een pelgrimage, “maar dan een moderne.” Dertig organisaties deden mee, waarvan er ruim tien tijdens de wandeling werden bezocht.


De wandeling werd in kleine groepen gedaan zodat onderlinge gesprekken over vrede en recht makkelijk tot stand konden komen. Voorop gingen de Scoutinggroepen De Cirkel en Con Tuttie, die in de burgerzaal het vredeslicht, de World Peace Flame hadden ontvangen uit handen van Radboud van Delft, de directeur van Pax voor Vrede.

Presentaties


De wandeling bood een inkijkje in tal van organisaties die zich inzetten voor de medemens. Bij elke locatie was een kleine presentatie. Kwintes, de grootste welzijnsorganisatie van Nederland, vertelde over het werk voor zorg en ondersteuning van mensen die in de problemen zitten, bij het hoofdkantoor van het Leger des Heils was een tentoonstelling en schreven de deelnemers een vredeswens op een steen. Alle stenen werden aan het eind in ’t Klankbord in Muziekwijk tot een collage verwerkt. Buurtcentrum Kolkzicht vertelde over haar activiteiten, VMCA deed dan door middel van een online quiz. In de Christelijke gemeente zong het koor Weerklank voor de moderne pelgrims. Op het Clarence Seedorfcourt presenteerden verschillende organisaties zich die zich bezig houden met vriendschap en vrede. Opvallend was dat ook de Floriade zich daar presenteerde.

Hangjongeren


Na het Huis van Vrede, via een stand van de Rotary ging het naar met monument van Joop den Uyl. Daar viel het bezoek aan het standbeeld uiteindelijk in het water omdat een groep hangjongeren zich weinig vreedzaam gedroeg waardoor de PvdA zich genoodzaakt zag zich terug te trekken.
De Sultan Ahmet Moskee aan de Lierstraat had haar deuren geopend. Daar gingen de wandelaars in gesprek met vrijwilligers van de moskee. Na vier uur wandelen werd in ’t Klankbord de tocht afgesloten met een gezamenlijke maaltijd.

ChristenUnie


De Walk of Peace was een uitgelezen mogelijkheid om tal van Almeerse organisaties van binnen te bekijken en er informatie te krijgen. Hoewel de tocht lang was, waren de deelnemers enthousiast. “Ik wist niet dat er zoveel gebeurt in Almere om mensen te helpen”, zei een van hen. Tijdens de tocht lieten de ChristenUnie en de PvdA zich zien. Hans van Dijk van de ChristenUnie liep uiteindelijk de tocht uit.
(Meerdere foto's van de Walk of Peace zijn te zien op de website www.almeredezeweek.nl)

Gerelateerd

Rijbewijs in een dag
Garagebox
X