Vrijwillige tuinman Martin mag groenafval niet storten

13 juni 2018 11:32

Door Marcel Beijer
ALMERE – Martin in ’t Hout, vooral bekend als Martin Tuinman, is vrijwillige tuinman. Verwaarloosde en overwoekerde tuinen knapt hij op. Het groenafval dumpte hij altijd op het afvalperron. Sinds januari wordt hij tegengehouden: bedrijven, stichtingen en verenigingen moeten betalen voor het storten van afval.


“Maar ik ben gewoon vrijwilliger”, zegt Martin. “Ik zit in de WAO en vind het leuk om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Ik knap tuinen op. Als WAO’er mag je een klein beetje bijverdienen dus ik vraag 3,60 euro voor twee uurtjes werk. Dat is natuurlijk bijna niks.”
Martin wordt ingezet om zwaar verwaarloosde tuinen weer ordelijk te maken. “Sommige mensen onderhouden hun tuin niet goed. Dat zorgt voor overlast. Dan wordt ik gebeld door een huismeester van woningbouwverenigingen of zo. Ik vind dat leuk om te doen en die mensen zijn geholpen.”

 

Betalen
Door de nieuwe regeling, die in januari van kracht ging, moet Martin betalen voor het groenafval dat hij inlevert op de recyclingperrons. “Dat gaat natuurlijk niet. Ik prop nu zoveel mogelijk in de gft-bak van de tuineigenaren maar vaak is het veel te veel.”
Verschillende mensen, onder meer uit de PvdA-fractie, hebben een goed woordje voor Martin gedaan bij de gemeente. De fractie van AP/OPA stelde zelfs schriftelijke vragen. Martin is daar blij mee, maar het leidt niet tot een andere houding van de mensen die werken bij de recyclingperrons. Kennelijk komt het bericht niet goed door. Ze vinden nog steeds dat ik professioneel tuinman ben.”
Een woordvoerder van de gemeente kan nog geen reactie geven op het verhaal van de vrijwillige tuinman. "Het verhaal is bekend bij ons, maar omdat AP/OPA schriftelijke vragen heeft gesteld gaan we die eerst beantwoorden."

Gerelateerd

X