Vrees voor bouwstop door nieuwe geluidsregels

20 juli 2020 13:45

ALMERE – Een groot aantal (branche)organisaties die nauw betrokken zijn bij de huizenmarkt, vreest dat de nieuwe ontwerp-Aanvullingsregeling geluid Omgevingswet de woningbouw in grote delen van het land gaat stilleggen. Dat zou een streep door de rekening van Almere zijn. Het college wil het bouwtempo juist fors opvoeren.

Dat meldt de site vastgoedberichten.nl. Het is de bedoeling dat vanaf 2022 de geluidsbelasting op een andere manier moet worden berekend. Er wordt dan een classificatie toegekend, lijkend op het energielabel voor elektronica. Woningen in grote gebieden rond bijvoorbeeld luchthavens krijgen dan het label 'slecht leefklimaat of zelfs 'zeer slecht leefklimaat'.

De organisaties hebben een brief naar het kabinet gestuurd waarin zij stellen dat de nieuwe regeling tot onduidelijkheid en onzekerheid leidt en dat daardoor uitstel of afstel op de loer ligt voor de bouw van honderdduizenden woningen. De betrokken organisaties manen het kabinet om actie te ondernemen, zodat de ruimtelijke ontwikkeling doorgang kan vinden en de kabinetsambities van 845.000 woningen gehaald worden.. Nieuwe vertraging in de woningproductie achten zij zeer onwenselijk, 'zeker met de gevolgen van de recente stikstof-, PFAS- en coronacrisis in het achterhoofd.'

Almere

Almere zou een van de gebieden kunnen zijn die een minder goede classificatie krijgt. De afstand tot Schiphol is waarschijnlijk niet van invloed, maar de komst van vliegveld Lelystad zou dat wel kunnen zijn. Zoals bekend wil Almere de komende tien jaar 24.500 woningen bouwen. Dat is bijna twee keer zoveel als de laatste tien jaar.

Bouworganisaties vrezen voor een bouwstop. (Archieffoto: Adobe Stock)