Voorzitter Cultuurfonds wil huidige locatie voor Vis a Vis

08 mei 2019 11:48

ALMERE – “Wij adviseren u om de huidige locatie van Vis-à-Vis definitief aan haar toe te kennen door de afgegeven tijdelijke bouwvergunning permanent te maken en het lopende erfpachtcontract te verlengen.” Dit schrijft Bas ten Brinke, voorzitter van het Cultuurfonds Almere aan de gemeenteraad en het college. “Het gebrek aan een duidelijke stellingname van het stadsbestuur is funest voor de delicate maar bloeiende culturele infrastructuur van onze jongvolwassen stad. Negatieve effecten voor de stad bij het behoud van Vis-à-Vis op deze plek zijn er aantoonbaar niet."

 

Daadkracht

Ten Brinke benadrukt de regionale uitstraling van Vis à Vis. “Almere heeft een bloeiende maar delicate culturele traditie. Vis-à-Vis is daarin een belangrijke speler met een manier van werken waar veel culturele instellingen in de stad en in het land een voorbeeld aan nemen. Die werkwijze en de bijbehorende successen en regionale uitstraling hebben zij de afgelopen 11 jaar samen met ons opgebouwd. Het is inmiddels de grootste culturele trekker van de stad naar buiten toe geworden.

Met het behoud van Vis-à-Vis op de huidige locatie gaat u achter uw cultuur staan. Almere is geen stad meer waar bruisende initiatieven rücksichtslos verdwijnen en plaatsmaken voor woonwijken. Almere is een stad met gebouwen en functies die hun plek in deze samenleving meer dan verdiend hebben en niet meer weg te denken zijn uit dat zo hard en zorgvuldige opgebouwde culturele weefsel.”

 

Nu of nooit

“Het in onzekerheid laten verkeren van een dergelijke culturele krachtpatser is onkies en het stadsbestuur onwaardig”, stelt Ten Brinke. “Het is onnodig en doet afbreuk aan uw eigen intenties en ambities uit het collegeakkoord, het nieuw te presenteren cultuurplan en de kostbare StrandLab ontwikkelingen. Het is daarom hoe dan ook zaak dat er nu duidelijkheid komt. Vis-à-Vis direct laten verdwijnen, of nooit meer laten gaan. Doe het nu of doe het nooit. 
(De hele brief van Ten Brinke is hier te lezen.)

X