Voorstelling in de rode bol na 12 jaar terug op Weerwater

06 juli 2018 14:01

Door Hestia Ruben
ALMERE - Oplettende Almeerders hebben de grote rode bol in 2006 al op het Weerwater zien staan. En nu, na twaalf jaar, ligt hij er weer, aan de waterkant van het schiereilandje Utopia. Vier dagen achter elkaar wordt rondom en in de rode bol de locatievoorstelling ‘Dreef’ gespeeld, op een plek ‘waar het nog kan’. Theatermaker Boukje Schweigman: “In Almere zindert het, de stad zegt: ‘vul me in’.”


Bij locatietheater is de omgeving bepalend voor de inhoud van de productie. Theatermaker en regisseur Boukje Schweigman maakte in 2006 op verzoek van de Almeerse, pas opgerichte theatergroep BonteHond, de voorstelling ‘Dreef’. Schweigman: “BonteHond vroeg meerdere jonge theatermakers om een schets te maken voor een theatervoorstelling in Almere. Ze stelden de vraag ‘wat is leuk aan Almere waarmee je theater wil maken?’ Ik raakte geïnspireerd door al het water in de stad. Je bent in de stad maar de natuur is heel dichtbij. Almere is ook een pioniersstad, Almeerders kunnen zo het onbekende ingaan. Ik ging proeven doen met een houten kist die dreef op het Weerwater, en kreeg vervolgens de mogelijkheid van BonteHond om dat verder uit te werken tot een voorstelling. De rode bol zoals die er nu ligt is in 2006 door een botenbouwer gemaakt.”

Het onbekende in


Voor de tekstloze voorstelling wandelen de bezoekers over Utopia naar de waterkant. “De voorstelling is abstract, als bezoeker ga je het onbekende in. Je stapt de bol in en dan stap je in de wereld van de onderwatermensen. De kracht van de voorstelling is dat je er in meegaat. De bovenwatermensen en de onderwatermensen komen samen. Het is een heel intieme voorstelling waar je als bezoeker middenin zit.
Sinds ik de voorstelling maakte en nu is er veel veranderd. Maar wat hetzelfde is gebleven is de angst voor het onbekende, dat is van alle tijden. Maar durven we ons over te geven aan het onbekende om zo verder te komen in het leven en met elkaar? Kan onze nieuwsgierigheid het winnen van de angst voor het onbekende? In de voorstelling breng ik mensen hopelijk wat dichter bij elkaar.”

Almere zindert


Inmiddels is de theatermaker zelfs naar Almere verhuisd, naar Oosterwold. “Voor een andere, grote locatievoorstelling van ons zochten we een locatie. Maar we konden nergens een goede bosrand vinden. Dat vonden we uiteindelijk in het Kathedralenbos in Almere. Ik heb gemerkt dat er hier nog ruimte is, hier kan het nog. Hier zindert het, de stad zegt: ‘vul me in’.”

Kaartjes


Omdat theatergezelschap Schweigman& in 2018 vijftien jaar bestaat, keert ‘Dreef’ dit jaar terug. Te zien vanaf Jachthaven Haddock op donderdag 12 en vrijdag 13 juli om 17.00 en om 19.00 uur, zaterdag 14 en zondag 15 juli om 13.00, 15.00, 17.00 en 19.00 uur. Kaartjes kosten 10,50 euro en zijn te koop via www.schweigman.org.
Er kunnen maximaal twintig bezoekers per voorstelling mee. De voorstelling vindt plaats in een kleine ruimte en is daardoor niet geschikt voor mensen met claustrofobie.

X