Vervallen kantoorpanden Wisselweg afgesloten

27 juli 2020 12:30

STAD CENTRUM – De gemeente heeft eigenaar Van der Valk Investments BV gesommeerd om de twee leegstaande en vervallen kantoorpanden aan de Wisselweg, onmiddellijk te sluiten. De panden verkeren in een erbarmelijke staat en zijn het domein van zwervers en drugsverslaafden.

Het gaat om De Beurs, het voormalige kantoorpand van Oranjewoud aan de Wisselweg 11, en het daarnaast gelegen oude pand van LeasePlan, waar een fietstunnel onderdoor gaat. Van der Valk Investments BV (niet te verwarren met de hotelketen) wil de panden ombouwen tot een zorghotel. De sloop is vorig jaar begonnen maar kwam stil te liggen. Daardoor zijn de panden vrij toegankelijk en ideaal voor dak- of thuislozen om er te verblijven. Omwonenden voelen zich niet veilig omdat er zich ook junks ophouden.
Door de sloopwerkzaamheden zijn de panden ook gevaarlijk geworden, zo bleek vorige week uit een reportage van Omroep Flevoland. Zo zijn in het trappenhuis geen leuningen meer aanwezig en ligt de vloer bezaaid met glasscherven. Ook zitten er gaten in de vloer zelf.

Sommatie

Volgens een woordvoerder van de gemeente is er inmiddels actie ondernomen. Van der Valk Investments BV is gesommeerd beide panden dermate goed af te sluiten dat er geen mensen meer naar binnen kunnen. "Het bedrijf heeft aangegeven dat maandag te zullen doen", aldus de woordvoerder. "Blijven ze in gebreke, dan kunnen we een dwangmiddel inzetten maar we denken niet dat dat nodig is."
Vorig jaar liet Van der Valk Investments tegenover deze krant weten dat de panden worden omgebouwd tot een zorghotel en eventueel ook appartementen voor kleine huishoudens. Hoe het met die plannen gesteld is, is onduidelijk. Van der Valk Investments BV was niet voor commentaar bereikbaar.

Het oude pand van Leaseplan verkeert in desolate toestand. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

Gerelateerd