Verkiezingsdebat zorg opent ogen van politici

16 februari 2018 14:16

Door Dominique Voss
STAD CENTRUM – “Ik hoop vanavond veel te leren van het G-Kracht panel. Politici denken altijd alles te weten, maar dat is niet zo”, zei Marcel Benard (ChristenUnie) woensdag tijdens het Verkiezingsdebat Zorg in de Burgerzaal van het stadhuis. Het debat werd georganiseerd door Stichting ABRI, gemeente Almere en Almere DEZE WEEK.


Alle verkiesbare partijen in Almere waren tijdens het debat aanwezig. Unaniem waren ze het over één ding eens: iedereen hoort mee te doen in Almere, ook mensen met een beperking. “Iedereen is tegen uitsluiting. Toch zien we in de praktijk dat mensen met een beperking worden buitengesloten,” zei Froukje de Jonge van het CDA. “Uitsluiten gebeurt vaak per ongeluk, omdat we het niet zien. We moeten daarom gebruik maken van de expertise van deskundigen.”

Op de kaart


De politici kregen ieder drie gele kaarten die ingeleverd konden worden als zij wilden inbreken in het debat. Kaarten op? Dan hadden ze geen spreektijd meer. Al tijdens de eerste stelling werden meerdere gele kaarten ingezet. Aan het eind van de avond had nog maar een enkeling een gele kaart over. Dit sluit aan bij de enorme behoefte vanuit het publiek om over dit onderwerp te praten. De ruim 150 bezoekers konden tussendoor vragen stellen en dat werd dan ook volop gedaan. Over het onderwerp collectief vervoer werden maar liefst vijf vragen gesteld.
Stephan Moolhuizen van het G-Kracht panel was na afloop van het debat zeer tevreden. “Het is heel fijn dat wij gehoord mogen worden en dat wij samen met de gemeente kunnen gaan werken aan het oplossen van problemen die mensen met een beperking tegenkomen.”

Herhaling


Vanwege het enthousiasme aan weerszijden deed Roelie Bosch vanuit het publiek een voorstel. “Laten we met elkaar in gesprek blijven. Ik stel voor om dit over zes maanden weer te gaan doen.” Ook Marjan Heidstra van Stichting ABRI voelt hier veel voor. “Het zou geweldig zijn als we dit nog een keer kunnen realiseren. Misschien kunnen we het debat dan in een iets kleinere setting voeren. Het was nu nog niet heel makkelijk te begrijpen voor het panel.”

Stad van de Vrijheid


Alex van het G-Kracht panel mocht aan het eind van de avond zijn favoriete nummer zingen: het Almere lied 'Stad van de Vrijheid'. De mensen in de zaal verbroederden. De armen gingen in de lucht. Almere, stad van de vrijheid. Of dat ook voor mensen met een beperking geldt, zal blijken.

Gerelateerd

Woodstock
Kringloop
X