Uitbreiding cameratoezicht Stadcentrum

23 maart 2011 06:00

ALMERE - Het camaratoezicht in het Stadscentrum van Almere wordt uitgebreid. In het gebied rond Echnaton (Deventerpad) is er meerdere malen sprake geweest van overlast en vernielingen. De gemeente hoopt met de uitbreiding van het cameragebied, de leefbaarheid in de omgeving te verbeteren en de veiligheid te verhogen.


Het cameragebied wordt uitgebreid met de omgeving van Echnaton en het gebied omgrenzende gebied; openbaar vervoerbaan van Zwolleweg tot Olstgracht, Olstgracht tot Deventerpad, Deventerpad tot Doesburgkade, Doesburgkade, Hengelostraat vanaf Doesburgkade, Zwolleweg vanaf Hengelostraat.
In het Stadcentrum staan sinds april 2008 camera's voor extra toezicht in dit gebied. Cameratoezicht wordt alleen ingezet als onderdeel van een pakket maatregelen om criminaliteit te verminderen en de leefbaarheid te verbeteren. De camera's zijn zo gericht dat de observant niet in woningen of tuinen van bewoners kan kijken. Dit wordt met een speciale software geregeld waarbij een grijs vlak over dergelijke plekken meedraait als de camera beweegt (blanking).
Het beeldmateriaal wordt zeven dagen opgeslagen en vervolgens automatisch overschreven. Een opsporingsambtenaar van de politie kan opgenomen beeldmateriaal terugkijken als er aangifte is gedaan bij de politie. Het is hierbij dan wel van belang dat de aangifte plaatsvindt binnen zeven dagen na een incident.