Twintig jaar zingen en bezinnen bij Weerklank

09 oktober 2019 09:06

Door Petra Onderwater

ALMERE – Bij Weerklank kun je al 20 jaar leren zingen, maar vooral ook leren dúrven zingen. "Jezelf openstellen vergt soms moed, maar werkt heel bevrijdend", benadrukt Erna Eugster, oprichtster van de zanggroepen.

 

"Ik ben hier destijds eigenlijk vanuit een stukje frustratie mee begonnen. Mijn baan als lerares in het basisonderwijs viel me veel te zwaar in combinatie met mijn gezin, hoe leuk ik het ook vond om met kinderen te werken. Daarom besloot ik werk te maken van mijn andere passie, zingen." Eugster maakte flyers en ging van start in buurtcentrum Parkwijk. "Toen nog onder de noemer Zingen en 'ont'moeten. Oftewel niet meer zoveel moeten."

Inmiddels bestaan de Weerklank-zanggroepen alweer 20 jaar. De leden komen tweewekelijks bij elkaar om samen te zingen. Op donderdagochtend in de Aquamarijn aan het Meerveldplein in Haven en op maandagavond in bso De Lentemorgen aan de Lierstraat in Muziekwijk. "Het is zingen en bezinnen, hand in hand met een stukje mindfullness", vertelt Eugster. "Daarbij gaat het er niet om hoe goed je zingt, maar dat je zingt vanuit je hart."

Themajaar
Het jubileum wordt gevierd met een themajaar dat in het teken staat van vrede, bezinning en verbinding. Het themajaar ging in september van start met een optreden tijdens de Walk of Peace in Almere, waarbij het koor indruk maakte met de vertolking van The Prayer of the Mothers. "Een gezongen gebed vanuit het universele verlangen naar vrede voor onze kinderen. We hebben er een half jaar aan gewerkt om ons te kunnen verdiepen in de verschillende talen, de betekenis tot ons door te laten dringen en om het gesprek aan te gaan over wat vrede voor ieder van ons betekent. Zo hebben we ons het lied helemaal eigen gemaakt."

Workshops
In het thema-jaar organiseert Weerkklank ook meerdere workshopdagen rondom vrede, in samenwerking met docenten en trainers op het gebied van onder andere yoga, tai chi, adem- en klankmeditatie, mantra's zingen, mindfulness, geweldloze communicatie en meer. De eerste workshop is op 3 november en de volgende zijn gepland in maart en juni 2020.

Themakoor
"Verder gaan we het themakoor 'Songs of Peace' samenstellen. Tien keer zingen en bezinnen en februari, maart en april. Met uiteraard 'The Prayer of the Mothers' en daarnaast een selectie van mooie liederen en mantra's over vrede."
In september 2020 moet alles samenkomen in een slotevenement tijdens de Vredesweek. Meer informatie of interesse om mee te doen? Ga naar www.weerklank.nu

Gerelateerd

Arbodienstverlening 2.0
Ondernemersplein Gemeente Almere