Trendwatcher Adjiedj Bakas: 'corona zal een zegen blijken'

16 november 2020 13:00

Door Marcel Beijer

ALMERE – 'Trendwatcher des Vaderlands' Adjiedj Bakas denkt dat de uitbraak van de corona-pandemie achteraf een zegen zal blijken te zijn. "We hebben weer aandacht voor het groen en milieu en hebben geleerd weer zorgzaam te zijn naar elkaar. Het grote probleem van eenzaamheid is aan de oppervlakte gekomen en we leren de zorgsector weer waarderen. Daar gaat in 2021 meer geld naar toe."

De Almeerder voorspelde vorig jaar al dat 2020 een jaar van ziekte en economische recessie zou worden. "2020 is namelijk het Jaar van de Rat, dan gebeuren dergelijke dingen altijd. Ik had alleen niet verwacht dat het zó ernstig zou zijn."
Bakas lanceerde begin deze maand zijn nieuwe boek Donkerblank, waarin hij beschrijft hoe de wereld eruit gaat zien als het coronatijdperk voorbij is. "2021 wordt het Jaar van de Os. Dat wordt een jaar waarin we even moeten door buffelen. De Os staat bekend om zijn robuustheid, gezondheid, werklust, betrouwbaarheid, kracht, vastberadenheid en eerlijkheid. Maar het is ook een koppig beestje, en niet zo'n goede communicator. Al deze eigenschappen komen terug in 2021. "

Zegeningen

Naast de zegeningen rond de hernieuwde aandacht voor de natuur en Zorg, ziet Bakas ook dat het thuiswerken definitief zal beklijven. "Waarschijnlijk niet vijf dagen per week, maar zeker twee of drie dagen. Dat heeft dan weer gevolgen voor de huisvesting. Mensen die klein behuisd in grote steden wonen, zullen naar de de randsteden willen verhuizen. Niet alleen omdat ze daar een werkkamer kunnen inrichten, maar ook om ruimer te wonen. De pandemie doet ons beseffen dat we niet al te dicht op elkaar moeten wonen, dus trekken ze de stad uit. Dat gebeurde destijds ook toen de Pest uitbrak en dat zul je nu weer zien. Dat thuiswerken heeft natuurlijk ook gevolgen voor de kantorenmarkt, die zal krimpen. Daarnaast heeft McKinsey berekend dat 25% van het MKB het niet zal redden. Daar komen overigens nieuwe startups voor terug, hoor. Vooral IT-bedrijven. Die kunnen nu hun kans grijpen."

Almere

Dat biedt kansen voor Almere, zo stelt Bakas. "Dit is de tijd om door te pakken. Er komt vanuit Den Haag steeds meer draagvlak voor de IJmeerlijn dus Almere moet alle kaarten op de ontwikkeling van Poort en Pampus zetten. Bouw daar zoveel mogelijk woningen, maar wel in een groene omgeving. Almere moet zich als dé tuinstad van Amsterdam profileren. Dan krijg je hier een enorme economische boost. En wat mij betreft bouwen we ook richting Lelystad verder. Want dat vliegveld gaat vroeg of laat een keer open. Ik zou er voor kiezen om het nog voor de verkiezingen van 2021 te openen voor vakantievluchten. Mensen willen er komende zomer weer op uit en de vakantievluchten zullen daarvan profiteren."

Floriade

Bakas was aanvankelijk een groot voorstander van de Floriade in Almere, maar ziet daar nu het liefst een dikke streep door getrokken worden.. "Dat wordt helemaal niks meer. De organisatie heeft talloze kansen gehad om er iets moois van te maken, maar heeft elke keer de trein gemist. Door de pandemie is het een kansloos project geworden. Ik heb nog voorgesteld om er een virtueel evenement van te maken dat zich puur richt op de voedselvoorziening in de toekomst, waar mensen wereldwijd voor 1 euro aan kunnen deelnemen. Ze besloten niet naar me te luisteren. Ik denk dat de Almeerse Floriade de laatste in de historie zal zijn. Welke gemeente gaat zich in de toekomst nog aan dergelijk project wagen?"

Donkerblank is verschenen bij uitgeverij Blauwburgwal ISBN 9789461852687, 17,50 euro