'Totaal mismanagement bij Media036'

06 juni 2017 07:00

ALMERE – Vorige week werd bekend dat de gemeente geld terug wil zien van Media036. Het gaat in ieder geval om de bekostiging die deels voor 2017 werd verstrekt. Ook andere partijen, waaronder ex-presentator Peter van de Rijt, hebben geld tegoed van de voormalige lokale omroep. Zij verwijten voorzitter Willem Miermans ‘alleenheerschappij en mismanagement’.

Nieuwsupdate: PVV vraagt debat aan n.a.v. dit artikel

Redacteuren van deze krant hadden contact met diverse medewerkers en leveranciers van Media036. Daaruit blijkt dat de lokale omroep bij tal van partijen schulden heeft openstaan. Een aantal geeft dat openlijk toe een aantal wil anoniem blijven. Ex-presentator Peter van de Rijt treedt graag naar buiten. “Er is een angstcultuur rond voorzitter Willem Miermans. Maar ik ben niet bang.”
Van de Rijt zegt eigenhandig geld in Media036 gestoken te hebben omdat hij Miermans aanvankelijk blind vertrouwde. “Hij vond mij een geweldige man en zag in mij de vaandeldrager van de omroep. Hij schotelde fantastische verhalen voor waarin hij gouden tijden beloofde. Hij zat met zijn omroep in KAF, een AAA-toplocatie, fantastisch! Ik kon niet anders dan zijn verhaal geloven. Dat was achteraf naïef. Niet Media036, maar ik was degene die sinds januari 2016 uit eigen zak de redactieleden van het sportprogramma betaalde. Zelfs toen er nog niet werd uitgezonden, ondanks de keiharde toezegging van Miermans dat we begin januari 2016 zouden gaan starten. Dat gebeurde uiteindelijk pas in april.”

Privégeld


Van de Rijt schoot in april 2016 ook te hulp toen Miermans hem vanuit een winkel belde waar hij voor een paar duizend euro apparatuur wilde afrekenen. “Of ik het bedrag wilde voorschieten, omdat Media036 daar ‘even niet het geld voor had’. Ik zou het allemaal weer terugkrijgen. Ik heb het telefonisch direct overgemaakt.”
En Van de Rijt zegt de omroep in oktober nogmaals met privégeld gered te hebben toen Media036 bij KAF een huurachterstand van drie maanden zou hebben opgelopen. “Dat ging om een bedrag dat ik, gelukkig geoormerkt, naar de privérekening van Miermans overmaakte. Ik vraag me serieus af of Miermans dat geld ooit volledig naar KAF heeft overgemaakt. Ik zou daar wel eens het bewijs van willen zien. Ik heb het geld in ieder geval nooit meer teruggezien.”
Vlak daarna klopte Miermans volgens Van de Rijt opnieuw bij hem aan voor een fors bedrag van tienduizenden euro’s. “Toen kreeg ik serieus argwaan. Ik heb een notaris ingeschakeld om te onderzoeken of die investering wel verstandig was. De notaris sprak een half uur met Miermans en wist toen genoeg: Miermans is een fantast. Geen cent meer insteken!’”

Zakenreis


Dat deed Van de Rijt echter wel. “Miermans vroeg me een zakenreis naar Cyprus voor te schieten. Hij en ik zouden daar een voetballer interviewen. Dat leek me leuk. Miermans’ vrouw ging ook mee. Ik kocht de drie tickets. Media036 zou het later aan me terugbetalen.”
Omdat de voetballer een paar dagen later zijn contract inleverde was de noodzaak voor de reis weg. “Ik ging dus niet mee, maar Miermans en zijn vrouw gingen wel. Ze hebben me nooit terugbetaald. Toen was voor de mij de maat vol en realiseerde ik me pas dat Miermans tijdens onze ontmoetingen nooit iets had betaald. Ik moest steeds de portemonnee trekken. Alleen op mijn verjaardag betaalde hij een keer de lunch.”

 

‘Zeker sprake van misleiding’

Van de Rijt verwijt Miermans mismanagement en vreest dat de voorzitter het voorgeschoten geld waarschijnlijk deels in eigen zak gestoken heeft. “Deze man runde geen lokale omroep. Die was zichzelf aan het verrijken. Hij deed alles in zijn eentje, met een paar ja-knikkende paladijnen om hem heen. Ook het bestuur bestond uit twee vrienden en nog wat familieleden. Een farce.”
Van de Rijt heeft de bekende advocaat Keje Molenaar in de arm genomen om zijn geld terug te eisen. De advocaat bevestigt dat Van de Rijt hem verzocht heeft zijn zaken te behartigen: “Dit lijkt mij ook een terechte stap. Zoals de heer Van de Rijt het verhaal uitlegt is er zeker sprake van misleiding. En dat is natuurlijk zuur.”
Molenaar heeft voorzitter Miermans, maar ook penningmeester René Eijbergen van Media036 herhaaldelijk verzocht contact met hem op te nemen. “De eerste mail dateert alweer van zes weken geleden, maar ze reageren totaal niet. Dat is merkwaardig. Een goed vereffenaar zou toch willen dat een stichting in liquidatie de zaakjes netjes afrondt.”
Molenaar kan niet zeggen of Van de Rijt kans maakt op terugbetaling van zijn geld. “Ik zal toch eerst contact moeten hebben met de vereffenaars. Komt dat contact er niet, dan is het aan Van de Rijt of hij het tot een rechtszaak laat komen.”

 

Bekostiging
Wethouder Frits Huis liet vorige week weten dat de gemeente een deel van de bekostiging wil terugvorderen die aan Media036 is verstrekt tot juni 2017. Het gaat om een bedrag van 23.500 euro. “We hebben de stichting verzocht om de bestedingen die ze in 2017 heeft gedaan aan de hand van kopie-facturen en betaalbewijzen aan te tonen.”
Die bewijzen zijn tijdig ontvangen, maar in de ogen van de gemeente onvoldoende onderbouwd. “De gemeente heeft de stukken beoordeeld en wij zijn voornemens om het voorschot op de bekostiging gedeeltelijk terug te vorderen.” Met betrekking tot de bekostiging 2016 wordt nog een besluit genomen, laat Huis weten. Dan pas wordt duidelijk of er ook over dat jaar bekostiging terugbetaald moet worden door Media036 of door de ex-bestuursleden persoonlijk.

 

Schuldeisers
Van de Rijt verwacht dat meer partijen hun geld bij de vereffenaars zullen opeisen. “Maar iedereen is bang, en Miermans zal niks zeggen. Ik denk dat ook niemand binnen Media036 ervan op de hoogte is dat ik zoveel geld heb voorgeschoten.”
Deze krant achterhaalde dat ook een aantal ex-medewerkers nog op geld wacht. En ook het bedrijf Media Choice (dat het signaal van de uitzendingen doorgaf, red.) heeft ook nog een fors bedrag tegoed. Directeur Ferry Ouwendijk vindt het ‘niet chique’ om daarover uit te wijden: “Maar we zijn wel maatregelen aan het nemen.”
Presentator Van de Rijt wil de komende weken alle details op zijn Facebookpagina openbaar maken en zegt er dan ‘met gestrekt been’ in te zullen gaan. “Miermans denkt dat hij kan doorgaan omdat hij een groepje fans om zich heen heeft staan. Wie geen fan is, ziet hij als een vijand en krijgt direct ruzie met hem. Altijd heeft een ander het gedaan: de pers, de ambtenaren of een kritische vrijwilliger. Ik zal er alles aan doen wat in mijn mogelijkheden ligt om deze man te stoppen. Miermans mag hier niet mee wegkomen. Ik ben niet de enige die is belazerd.”

 

De bewijsstukken van dit artikel zijn in bezit van de redactie. Willem Miermans heeft herhaaldelijk aangegeven deze krant niet te woord te willen staan.


Marcel Beijer en Robert Mienstra

 


Huur bij KAF

Media036 gaf in de begrotingen aan te verwachten dat er 160.000 euro aan advertentie-inkomsten zou komen. Waarvan overigens weer 60.000 euro als management-fee zou worden uitgekeerd aan de commerciële afdeling van de omroep. Toen, volgens Van de Rijt, in oktober 2016 de huur aan verhuurder KAF niet kon worden betaald, had Media036 kennelijk geen geld meer. “Ik maakte de huur over”, zegt Van de Rijt.

 

‘Misbruik gemaakt van goedheid vrijwilligers’

Intern rommelde het bij lokale omroep al vanaf het begin. Die mening is Johan Uijleman toegedaan. Uijleman werd door Miermans aangesteld als rechterhand maar gaf er al snel de brui aan. “Ik durf te zeggen dat iedere vrijwilliger met liefde voor de Media036 wilde werken, behalve Miermans. Hij maakte misbruik van de goedheid van de vrijwilligers. Hij vormde in zijn eentje het bestuur en communiceerde eigenlijk nooit. Als rechterhand vroeg ik hem dikwijls hoe dingen binnen de organisatie geregeld waren. Ik kreeg nooit antwoord. Hij kon zelfs niet vertellen of er een verzekering was afgesloten voor de vrijwilligers. De wettelijk vereiste programmaraad kwam ook nooit bij elkaar. Wie er wat van zei, schoffeerde hij. Mij dus ook. Omdat alles om hem draaide, was er compleet wanbeleid. Toen het hem te heet onder de voeten werd, hielp hij de omroep bewust om zeep. Hij heeft veel mensen beschadigd en belazerd. Doodzonde. Met een fatsoenlijk bestuur had er echt iets moois kunnen ontstaan.”

 

Lees ook: Commentaar 'Media036 was Miermans036'

Gerelateerd

X