Tenten- en caravankamp asielzoekers blijft voorlopig in Oosterwold

08 juli 2018 16:35

Door Robert Mienstra
ALMERE – De asielzoekers, formeel ongedocumenteerden, die nu in tenten en caravans verblijven op het terrein van Inspiratie INC in Oosterwold, kunnen daar voorlopig blijven. Dit bleek afgelopen donderdag op de Politieke Markt uit de antwoorden op schriftelijke vragen van het CDA en PVV door wethouder Jerzy Soetekouw (PvdA).


Na een oproep op 8 juni van Inspiratie INC op haar Facebookpagina om donaties, voedsel of zelfs caravans trokken het CDA en de PVV aan de bel met schriftelijke vragen over de situatie in Oosterwold. Soetekouw gebruikte maar liefst 40 minuten van de tijd om in een monoloog de vragen te beantwoorden. Kern van zijn betoog was dat de landelijke regelgeving nog niet toereikend is voor dit soort situaties, maar dat iedereen mensen mag uitnodigen om op zijn kavel te logeren. “Bovendien staan er veel meer caravans in Oosterwold, dus past de situatie wel bij het avontuurlijke karakter van het gebied.”
Verder betoogde de wethouder herhaaldelijk dat er twaalf Bed-bad-broodplaatsen zijn in Flevoland voor dit soort mensen.

CDA ontevreden

Lesley van Hilten (CDA) was ontevreden over de antwoorden van de wethouder. “Ik ben er zelf gaan kijken en vond meteen dat het onwenselijk is dat mensen daar in tenten en oude caravans wonen. Hoe moet dat als het slecht weer wordt en als de herfst en de winter voor de deur staan. Dan kunnen die mensen daar toch niet blijven? Het doel van mijn vragen was dat er een passende oplossing voor de gezinnen komt, dat ze op een juiste plek terecht komen. De antwoorden van de wethouder hebben daar niet toe geleid. De Bed-bad-broodoplossing kan al helemaal niet, omdat daar geen gezinnen kunnen worden geplaatst. Ik vind dat de gezinnen daar uiteindelijk weg moeten en dat er naar passende oplossing voor hen wordt gezocht, voor 1 september. Uit de beantwoording heb ik niet begrepen dat dat gaat gebeuren.”
PVV

De insteek van de PVV was een andere, hoewel de wethouder vond dat de vragen van de PVV en het CDA elkaar vaak overlapten. De PVV is bang voor aanzuigende werking van illegale gelukszoekers zodat Oosterwold gelijkenis kan gaan vertonen met de ‘Jungle van Calais’. Toon van Dijk (PVV) wilde verder weten of de opvang van gelukszoekers wel paste in de bestemming van het kavel van Inspiratie Inc.
“Er vinden geen activiteiten plaats die strijdig zijn met de mogelijkheden van het kavel”, antwoordde de wethouder, “bovendien is illegaal verblijven in Nederland niet strafbaar. We gaan de vinger aan de pols houden bij Oosterwold.” Hoe dat gaat gebeuren bleef onduidelijk.
Ook wilde de PVV weten of de subsidie van Inspiration Inc kon worden stopgezet. Volgens de wethouder wordt de subsidie door die organisatie niet gebruikt voor de opvang, dus is van stopzetting geen sprake.

X