Symposium Flevoziekenhuis over hart- en vaatziekten bij Hindoestanen“Goed om te kijken naar gewoon

13 april 2011 05:00

STAD CENTRUM - Het Flevoziekenhuis organiseerde dinsdag 5 april een publiekssymposium met als thema 'Adviezen voor een gezond leven' voor mensen van Hindoestaanse afkomst.


Hindoestanen, met voorouders uit India, Pakistan en Bangladesh, hebben naar verhouding veel gezondheidsproblemen door hart- en vaatziekten. Almere heeft een grote Hindoestaanse gemeenschap en de cardiologen van het Flevoziekenhuis kennen daardoor veel Hindoestaanse patiënten. Urmila Jagroep, Almeerse en van Hindoestaanse afkomst, was erbij en deed verslag.
Hindoestanen worden vaak getroffen door hart- en vaatziekten en diabetes. Wat mij opviel was dat de hele zaal vol was en er zelfs mensen achter in de zaal stonden. Er waren zelfs mensen uit Diemen en Den Haag gekomen. Tot zo ver heeft de aankondiging van dit symposium gereikt.
De presentatie over de ziekte en (mogelijke) oorzaken van de ziekte waren duidelijk en er werden beelden geprojecteerd waardoor de informatie nog duidelijker werd. Fijn was dat de informatie speciaal op de doelgroep was gericht. Want onze eet- en leefpatronen verschillen nogal van de Westerse eet- en leefpatronen. Natuurlijk zijn er ook overeenkomsten, maar het was goed om te kijken naar de manier waarop gerechten worden bereid en de invloed van bepaalde voedsel zoals bara of gewoonten waar we niet eens over nadenken.
Ik ben in ieder geval met een gevoel van ‘empowerment’ naar huis gegaan. Ik heb geen diabetes en wil dit als het kan graag zo houden. Dus om mee te beginnen, ik zal bewuster met mijn voeding omgaan en wat vaker op de hometrainer fietsen. Liever ziekten voorkomen en als de genen toch de overhand hebben dat ik een aandoening krijg, dan weet ik dat ik er alles heb gedaan om erger te voorkomen.
Ik hoop dat door het lezen van dit artikel er nog meer mensen zijn die bewuster met ‘deze gevaren’ voor onze gezondheid willen omgaan.
Meer informatie bij de polikliniek Cardiologie van het Flevoziekenhuis via 036-8689215 of per e-mail: hindoestanenkliniek@flevoziekenhuis.nl.