Subsub maakt voorstelling over extreemrechtse jongeren

21 maart 2019 06:57

Door Petra Onderwater
ALMERE – ‘AZC, weg ermee! AZC, weg ermee!’, scanderen Teun, Ies en Carice. Zij spelen drie extreemrechtse jongeren in de nieuwe voorstelling van de Almeerse jongerentheatergroep Subsub en ze gaan héél ver in hun ‘liefde voor hun vaderland’. De voorstelling ‘Extreem’ wordt van 3 tot en met 20 april gespeeld in gebouw De Voetnoot aan het Stadhuisplein. Almere DEZE WEEK nam een kijkje bij de repetities.


“We hebben nog maar vijf keer om te oefenen, dus we moeten echt knallen”, spreekt regisseur Esther Bolte de groep toe. Na het passen van kleding, een warming up op muziek en de nodige speloefeningen, wordt er een nieuwe scène geoefend. Teun, Ies en Carice hebben zojuist met molotovcocktails een aanslag gepleegd op een moskee, die tot op de grond is afgebrand. Joelend en juichend gooien ze hun bivakmutsen af. Dan volgt een wat luchtiger stuk, waarbij Ies en Teun lekker gek mogen doen. De twee heren leven zich daar helemaal in uit en bij Esther rollen de tranen van het lachen over haar wangen. “Na de heftige scènes die we eerder hebben geoefend, is dit echt wel even lekker”, zegt ze.

 

Ander mens

Teun Adriani speelt de rol van Mark, een extreemrechtse jongen die door geweld tegen moslims in de gevangenis belandt. “Het is best moeilijk om je volledig in te leven in een personage dat zóver van je af staat. Om emoties te laten zien alsof je ze echt voelt en meent. Maar dat maakt deze rol juist zo interessant”, vertelt de 19-jarige acteur. Hij zit in het laatste jaar van de theateropleiding Pact in Amsterdam en wil graag theaterdocent te worden. “Ik ben via school bij Subsub terechtgekomen en ik leer hier heel veel. Mijn personage maakt een interessante ontwikkeling door. In de gevangenis ontmoet hij een Marokkaanse jongen die hem tot inkeer brengt. Mark komt echt als een ander mens de gevangenis uit, maar hoe ga je daar mee om als je weer terugkeert in je eigen wereldje?”
De rol van de Marokkaanse jongen wordt vertolkt door Jaïr Rosaria. “Ik speel Adil, een jongen die eigenlijk onterecht is veroordeeld”, vertelt hij. “Ik wil Mark laten zien dat niet alle buitenlanders slecht zijn en probeer een band met hem op te bouwen.” Jaïr volgt de acteeropleiding aan het ROC in Poort en zit in zijn examenjaar. “Ik wil alle facetten van theater leren kennen als speler, maar later wil ik ook zeker zelf gaan produceren.”

Racisme

Door Jaïr is Esther min of meer op het idee gekomen voor het thema van de voorstelling. “We zijn samen naar ‘De dood van een goed mens’ geweest, een voorstelling over familiebanden en jaloezie, maar ook over racisme. Ik was best geschokt door de dingen die ik hoorde, maar Jaïr noemde het nogal cliché. Hij heeft hier zelf ook mee te maken, maar ik als blonde dame met blauwe ogen had geen idee”, vertelt ze. “Mensen worden niet geboren met vooroordelen, je wordt beïnvloed door je omgeving en door omstandigheden. Dit moest het onderwerp van onze nieuwe voorstelling worden. Naast het extremisme wilde ik ook het alledaagse racisme in onze maatschappij naar voren brengen.”

Voorstellingen

Na try-outs op 3 en 5 april is zaterdag 6 april de première. Daarna is de voorstelling nog tot en met 20 april te zien in De Voetnoot aan het Stadhuisplein. Speciale inleidingen (apart te reserveren) worden verzorgd door de Almeerse comedian Mo Hersi (op 5 en 19 april), bijzonder hoogleraar Sarah de Lange (11 april) en Miriam Mikkers, een Almeerse die is opgegroeid met twee culturen (14 april).
Meer informatie en kaartverkoop: www.subsub.nl.

X