Studenten Windesheim bij Politieke Markt

14 december 2018 12:15

Door Marcel Beijer
ALMERE – Opvallend veel jongeren bezochten afgelopen donderdag de Politieke Markt. Dat was geen toeval. Het bleek om eerstejaars studenten van de Windesheim-opleiding Communicatie te gaan.


Zij woonden in opdracht van de school een vergadering van de Politieke Markt bij. Ze troffen het daarbij niet: ze kwamen terecht in een – voor het grote publiek – weinig interessante vergadering over de nieuwe organisatiestructuur van de Floriade, die ook nog eens anderhalf uur duurde. De meeste studenten verlieten halverwege de bijeenkomst de zaal alweer. De grootste groep vertrok toen Toon van Dijk (PVV) aan het woord was. Die reageerde scherp: “Ik zie dat de jongeren de vergaderzaal verlaten en ik kan dat volledig begrijpen.”
“Ik zocht een vergadering over de Floriade uit om bij te wonen, zo sprak een student, dat leek me interessant. Maar hier begreep ik werkelijk helemaal niks van."
Later die avond kregen de studenten van griffie-medewerker David Kok uitleg over de opzet van de Politieke Markt. Ook wilde Kok weten op welke manier de jongeren meer betrokken konden worden bij de (lokale) politiek. “Een zeer waardevolle avond”, vonden zowel studenten als griffie achteraf.

Opzet


Uitkomst van de pittige vergadering was dat er tussen de Floriade BV en het stadhuis (formeel: zelfstandige project organisatie) een procesregisseur wordt aangesteld. Het is een oplossing die juist niet de voorkeur had van adviseur en ex-minister Cees Veerman. Vooral de oppositie was niet blij met deze oplossing, vooral omdat ze vreest dat de regie van de Floriade vooral bij de gemeente komt te liggen. “De Floriade BV (die de wereldtuinbouwtentoonstelling gaat organiseren, MB) wordt feitelijk monddood gemaakt”, zei Van Dijk (PVV). Wethouder Loes Ypma was dat niet met hem eens.

Verdaasdonk directeur


Peter Verdaasdonk wordt per 1 januari de nieuwe directeur van de Floriade BV. Verdaasdonk, die al eerder betrokken was bij de Floriade, is de opvolger van Jannewietske de Vries die haar functie vaarwel zei voor een burgemeesterpost.

X