Structurele steun voor ensemble Black Pencil 'geweldig jubileumcadeau'

17 september 2020 12:40

HAVEN CENTRUM - Ook voor het ensemble Black Pencil kwam er op Prinsjesdag goed nieuws. Het deels Almeerse gezelschap krijgt toch een vierjarige subsidie vanuit het Fonds Podiumkunsten. "Een geweldig cadeau voor ons 10-jarig jubileum", reageert artistiek leider Jorge Isaac uit Almere. Op vrijdag 25 september geeft het ensemble twee concerten in kerkcentrum Goede Rede. Isaac kijkt ernaar uit om weer op te kunnen treden, nadat de agenda's maandenlang leeg waren vanwege corona.

Black Pencil bestaat naast Jorge Isaac (blokfluit) uit zijn vrouw Esra Pehlivanli (altviool), Matthijs Koene (panfluit), Marko Kassl (accordeon) en Enric Monfort (percussie). Een bijzondere bezetting en het repertoire is al even origineel. Het gezelschap combineert oude en nieuwe muziek op een unieke manier. "Wij spelen werk van zowel Bach en Vivaldi, als Dowland en Kate Moore. Oude muziek steken we in een nieuw fris jasje, maar altijd op een hele respectvolle manier", benadrukt Isaac. "Wij nodigen componisten ook uit om nieuwe composities te schrijven speciaal voor onze bezetting. Hiervoor organiseren wij de Black Pencil Prize. Zo geven wij componisten een steuntje in de rug en het levert ons unieke composities op."

'Zwart potlood'

In 2010 richtte de Almeerder het ensemble Black Pencil op. Het debuutconcert vond datzelfde jaar plaats in het Concertgebouw in Amsterdam, gevolgd door wereldpremières van verschillende nieuwe werken op het grootschalige festival in Istanbul: European Capital of Culture 2010. "De naam Black Pencil komt voort uit ons eerste project, dat was geïnspireerd op een opmerkelijke serie miniaturen van de schilder Mehmet Siyah Kalem. In het Engels betekent 'siyah kalem' letterlijk zwart potlood, black pencil", vertelt Isaac. "Het was aanvankelijk een eenmalig project, maar onze samenwerking beviel zo goed dat we ermee wilden doorgaan. Ensemble Black Pencil leek ons wel een passende naam."

Structurele steun

Het ensemble had voor 2020 grote en goed betaalde projecten op de agenda staan, maar de coronacrisis zette hier een dikke streep doorheen. Isaac: "Alles werd gecanceld, we hebben maandenlang niks kunnen doen. Gelukkig komen de concerten voorzichtig weer op gang. Ik ben een optimist en heb er altijd vertrouwen in gehouden dat het goed zou komen."

Goed nieuws kwam er in elk geval op Prinsjesdag, toen bekend werd dat het Rijk meer geld beschikbaar stelt aan het Fonds Podiumkunsten. Gezelschappen met een positieve beoordeling die buiten de boot dreigden te vallen, waaronder Black Pencil, zijn daarmee alsnog verzekerd van een vierjarige subsidie. "Geweldig! Er komen zoveel projecten, concerten, nieuwe composities en samenwerkingen aan. Deze structurele steun is daarbij heel fijn."

Goede Rede Concerten

Vrijdag 25 september speelt Black Pencil in kerkcentrum Goede Rede aan de Kerkgracht in Almere Haven. Vanwege de coronamaatregelen zijn er beperkingen in bezoekersaantallen. Daarom wordt het concert twee keer uitgevoerd, om 16.00 uur en om 20.00 uur. Reserveren is verplicht, via de website of per telefoon 06-80140467. Meer informatie op www.goederedeconcerten.nl.