'Stripheldenbuurt' wint Gouden Wilg

28 december 2016 16:34

STAD – De film ‘Stripheldenbuurt’ van regisseur Leon Jackson won vorige week tijdens een galavoorstelling in bioscoop Utopolis de Gouden Wilg. De prijs voor de beste film op het Almeerse filmfestival ‘De Avond van de Almeerse film.’ De film Baker Boyz kreeg de Pioniers Award. De avond werd gepresenteerd door oud-Almeerder Johan Fretz.


Vier Almeerse filmmakers hadden een film ingestuurd naar het festival dat georganiseerd was door Cinecrowd en het Almere Cultuurfonds. De zaal vol genodigden kreeg vier zeer verschillende films van ongeveer een kwartier te zien. De jury bestond uit grote namen uit de filmwereld: Saskia Diesing, San Fu Maltha en Eddy Terstall.
“Je zag dat alle filmmakers vreselijk hun best hadden gedaan”, zei Maltha. “Uiteindelijk hebben we gekozen voor ‘Stripheldenbuurt’ omdat er goede acteurs waren, er was goed geregisseerd en er was een goed script. De film zag er gewoon goed uit.”
Scenarist Bram Koedam, producent Sanne Priem en regisseur Leon Jackson waren opgetogen met De Gouden Wilg, een beeld van de Almeerse kunstenaar Frans van der Ven. “We hebben voor het maken van deze film volkomen carte blanche gekregen van Cinecrowd en het Cultuurfonds”, zegt Koedam, “dat hebben we nog nooit gekregen. En daarom is de film zo geworden als we wilden. Regisseur Jackson kon bandeloos z’n gang gaan.”

Henk en ....

Stripheldenbuurt gaat over verdraagzaamheid en gebrek aan tolerantie. “De hoofdpersoon heet Henk”, vertelt Koedam. “Zijn tegenspeler aanvankelijk Ingrid. Maar dat hebben we losgelaten omdat mensen gingen denken dat het “Henk en Ingrid, the movie” was. Dat was het helemaal niet. Het gaat over een vastgelopen relatie van een doorsnee stel. Het is gewoon een leuke film, een comedy, er moet ook gelachen worden.”
De publiekspremière van de vier genomineerde films is woensdag 7 januari in de Nieuwe Bibliotheek.