Strandwachters vertellen verhaal over ontstaan Flevopolder

15 november 2019 14:39

Verhalenroute wordt vrijdag 22 november feestelijk geopend

 

Door Petra Onderwater
ALMERE – Je kunt er op klimmen om van het uitzicht te genieten, je kunt er gewoon lekker op zitten en kinderen kunnen er naar hartenlust op spelen. Maar de negen houten Strandwachters langs het Almeerderstrand en de IJmeerdijk vertellen ook een verhaal over het ontstaan van de polder.

 

Over een traject van drie kilometer zijn in totaal negen Strandwachters te vinden, die tezamen een verhalenroute vormen. Marina Muiderzand en StrandLAB Almere willen het gebied hiermee aantrekkelijker maken voor fietsers en strandgangers.

De verhalen zijn geschreven door Lieke Frielink en de objecten zijn ontworpen door architect Arjen van Vulpen van Studioworks Design. “Ze zijn gebouwd met gebruikte steigerhouten delen van de haven Marina Muiderzand”, vertelt Van Vulpen. “De objecten zijn allemaal net even anders vormgegeven en op een andere manier in het landschap gesitueerd. De ene Strandwachter biedt bijvoorbeeld een doorkijkje naar de scheepsmasten in de Marinahaven, de ander vormt een beschutte plek op het strand en weer een ander biedt uitzicht over het water of de weidsheid van de dijk.”

 

Prikkelen en uitdagen

De ontwerper vindt het mooi om te zien dat zijn objecten ook daadwerkelijk worden gebruikt door voorbijgangers om op te zitten of te klimmen en om foto’s van te maken. “Dat is precies de bedoeling. De Strandwachters moeten voorbijgangers prikkelen en uitdagen”, stelt Van Vulpen. “Elke Strandwachter vertelt bovendien een verhaal waar je naar kunt luisteren via een podcast. Dit geeft de objecten nog een extra dimensie.”

 

Eeuwig eb’

Het was een vreemd gezicht om de zee te zien wegtrekken, als een soort eeuwig eb’, staat te lezen op één van de Strandwachters. Het is een zin uit een van de verhalen die Lieke Frielink schreef over het ontstaan van de polder. De in Almere geboren en getogen ontwerpster was in de zomer van 2018 als artist in residence te gast bij StrandLAB Almere. Zij deed onderzoek naar het ontstaan van nieuw land op de zeebodem en schreef daar korte geromantiseerde verhalen over. Elke Strandwachter is voorzien van een pakkende zin uit deze verhalen. Wie de qr-code scant, krijgt het hele verhaal te horen.

 

Feestelijke opening

De eerste drie Strandwachters werden eind juni al onthuld naast Poortdok. Zij werden onder andere gebruikt als mini-tribunes voor de zomerprogrammering van StrandLAB Almere. Afgelopen donderdag zijn de overige zes objecten geplaatst langs strandbad Duin, Marina Muiderzand en het catamaranstrand.

Op vrijdag 22 november om 10.00 uur wordt de hele verhalenroute van de Strandwachters officieel geopend door wethouder Hilde van Garderen en gedeputeerde Jan de Reus van de provincie Flevoland. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Na de openingshandeling lopen de aanwezigen een deel van de route met een koptelefoon waardoor het verhaal te horen is (hiervoor graag vooraf aanmelden via strandlab-almere.nl). Vanaf 9.30 uur wordt er verzameld bij de eerste Strandwachter ter hoogte van Sun Runners aan de IJmeerdijk 20.

Het Strandwachters-project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het Dijk & Waterfonds van Waterschap Zuiderzeeland en een subsidie van de provincie Flevoland. 

 

Bekijk hier een video over de plaatsing van de Strandwachters

 

Gerelateerd

Arbodienstverlening 2.0
123inkt