StrandLAB Almere bouwt werkatelier op Almeerderstrand

20 mei 2020 10:05

ALMEERDERSTRAND – Ondanks de coronacrisis blijft de creativiteit stromen bij StrandLAB Almere, het buitenlaboratorium voor kunst en cultuur. Naast het bedenken van nieuwe formats en online initiatieven, verrijst op het Almeerderstrand een fysieke werkplek: Atelier StrandLAB.

"We zijn druk bezig om het zó in te richten dat we elkaar straks op veilige afstand kunnen ontmoeten, want het goede recente nieuws is dat we langzaamaan weer in kleine aantallen bij elkaar kunnen komen", vertelt Tessa Haan van StrandLAB. "Het atelier komt midden op het strand te staan, vlakbij Poort Dok. Het wordt een plek waar artists in residence terecht kunnen om te werken en te onderzoeken."

Ontwerp

Bureau SLA heeft een circulair en modulair ontwerp gemaakt. De modules worden momenteel gebouwd in de loods van bouwer Liberté Tiny Houses. Het atelier is zoveel mogelijk zelfvoorzienend met een biotoilet, zonnepanelen en opvang van afvalwater. De gevel kan grotendeels geopend worden, waardoor het atelier een relatie met de omgeving aangaat. "De gebruikers kunnen zich laten inspireren door het water, de wind en het zand", aldus Haan.

Elke gebruiker kan de ruimte naar behoefte aanpassen. De bouwwerkzaamheden zijn in volle gang en vanaf juni kunnen kunstenaars er gebruik van gaan maken.

Belevingsinstallatie

Het 2 Turven Hoog festival trapt af met artists in residence Sjoukje Gootjes en Francy van den Heuvel. Zij werken in het weekend van 19 tot en met 21 juni in het atelier aan een spannende belevingsinstallatie. Sjoukje Gootjes haalt haar inspiratie uit het recyclen van materialen. Op het strand gaat zij met sloophout werken aan een belevingsinstallatie voor kinderen. Francy van den Heuvel gaat met materialen uit de omgeving aan de slag en sorteert en groepeert ze zo dat er iets nieuws ontstaat. Later in de zomer, als de coronamaatregelen hopelijk weer wat verruimd zijn, komt er in het weekend van 14 tot en met 16 augustus nog een presentatie voor het publiek. De werken zijn straks ook te zien op de vernieuwde Esplanade tijdens het 2turvenhoog festival dat dit najaar in KAF wordt gehouden.

Ook het BPD cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan het atelier. Volg de verdere ontwikkelingen op www.strandlab-almere.nl.

De fundamenten voor het atelier zijn inmiddels uitgelegd op het Almeerderstrand. (Foto: Almere DEZE WEEK)

De modules worden momenteel gebouwd in de loods van bouwer Liberté Tiny Houses. (Foto: Liberté Tiny Houses)