Stormachtig met buien

24 augustus 2020 12:00

ALMERE - De indrukwekkende augustushittegolf heeft ons land verlaten en duurde in het zuiden en zuidoosten maar liefst 18 dagen.

De langste hittegolf in Nederland dateert uit juli 2018 toen in het oosten van het land zelfs 28 dagen kon worden genoteerd. Vrijwel zeker wordt augustus 2020 de warmste augustusmaand ooit. De gemiddelde temperatuur die tot en met het afgelopen weekend nog een slordige 5 graden boven de norm lag, zal nu wel wat dalen. Maar ook al mocht het zeer koel blijven het resterende deel van de maand, dan nog komen we boven 1997 uit met 20,5 graden in de Bilt. De verwachting is dat we rond de 22 zullen gaan uitkomen in Almere.

Voorlopig tapt het weer uit een totaal ander vaatje, want wisselvalligheid troef is het parool de komende dagen. Een actieve depressie gaf richting woensdag al regen en ook veel wind. Het stormachtige gaat er nu wel en beetje af maar de buien blijven voorlopig. Het nog steeds bijna lauwe water van het IJsselmeer is een belangrijke factor om de buien extra lading mee te geven voor Almere en omgeving. Zeker als we de stroming naar noordwest zien ruimen de komende dagen in combinatie met een koudere bovenlucht, kunnen de buien zich optimaal vormen en veel water dumpen in korte tijd.

Een nieuwe regenstoring brengt vooral rond vrijdag weer de nodige neerslag en wind. Mogelijk haalt de wind andermaal even uit tot windkracht 7 boven open gebieden.

Tijdens het weekend vallen er nog enkele restbuien maar daarna zien we meer invloed van en hogedrukgebied uit het zuidwesten. De kans op een (traditioneel) weerherstel begin september is vrij groot te noemen. Mocht dit inderdaad gestalte krijgen kan ook de temperatuur weer eens ruim boven de 20 graden komen.

Weerman Marc Putto

Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 16, max. 19, wind w. 5-8, neerslag 80% en zon 40%

Donderdag min. 12, max. 19, wind zw. 4, neerslag 60% en zon 55%

Vrijdag min. 13, max. 19, wind z. 4, neerslag 95% en zon 30%

Zaterdag min. 12, max. 18, wind w. 5, neerslag 80% en zon 45%

Zondag min. 12, max. 17, wind wnw, 4, neerslag 75% en zon 50%