Stoffelijke resten gevonden bij Short Stirling

21 september 2020 11:10

ALMERE – Bij het bergen van het wrak van de Short Stirling BK716 zijn stoffelijke resten gevonden. Onderzoek oor de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) moet uitwijzen of het hier stoffelijke resten van de bemanning van de BK716 gaat.

In het Markermeer wordt het wrak van de Britse bommenwerper Short Stirling BK716 geborgen. In het toestel, dat in de oorlog werd neergeschoten, zaten zeven bemanningsleden. Hun nabestaanden zijn hierover door de gemeente Almere over de vondst geïnformeerd.

De resultaten van het onderzoek worden ter goedkeuring aangeboden aan het Britse Ministerie van Defensie. Na goedkeuring van de bevindingen zal het Britse Ministerie van Defensie de voorbereidingen voor een herbegrafenisceremonie starten. Identificatie en het proces van herbegraven kan enige tijd duren.

"Opnieuw kunnen we namens het team van Defensie en Leemans een resultaat benoemen," aldus wethouder Hilde van Garderen. "In de eerste week van de berging konden we de identiteit van het vliegtuig zelf bevestigen, nu dan ook dat er daadwerkelijk stoffelijke resten zijn ontdekt. Nu gaan de specialisten van de BIDKL in hun laboratorium in Soesterberg proberen vast te stellen of het hier daadwerkelijk om stoffelijke resten van de bemanning gaat."

BK716

De BK716 stortte in de nacht van 29 op 30 maart 1943 neer op de terugweg van een aanval op Berlijn. Op de terugweg naar haar thuisbasis Downham Market in Norfolk is het vliegtuig neergeschoten door een Duitse nachtjager.

De crew van de BK716 bestond uit Engelse en Canadese bemanningsleden:

Flying Officer John Frederick Harris

Sergeant Ronald Kennedy

Flying Officer Harry Gregory Farrington

Sergeant Charles Armstrong Bell

Flying Officer John Michael Campbell

Sergeant Leonard Richard James Shrubsall

Sergeant John Francis James McCaw

De omgekomen bemanning van de Short Stirling BK716 (Foto: Aircrewremembered.com/Steve Smith)