Steeds meer bijval voor waterstof-ideeën AP/OPA

26 juni 2020 11:00

Door Marcel Beijer

ALMERE – Om het gasnet in het stadsdeel Haven te vervangen wordt de mogelijkheid voor waterstof nadrukkelijk meegenomen. Dat besliste de gemeenteraad vorige week. Daarmee is fractievoorzitter Johan de Leeuw (AP/OPA) niet langer de roepende in de woestijn.

Om het CO2-gebruik terug te dringen en de klimaatdoelstellingen van Almere te halen wordt de optie van waterstof steeds vaker genoemd. "Logisch", zegt De Leeuw. "Want de CO2-uitstoot is nul komma nul. Jarenlang is geroepen dat het gasnet moet worden vervangen door warmtepompen, maar dat kan voor een gemiddeld huis wel 40.000 euro kosten. Vooral omdat er veel beter geïsoleerd moet worden. Bij waterstof kan er gewoon gebruik worden gemaakt van het bestaande gasnet. Er zijn slechts wat kleine aanpassingen nodig en een ketel kost zo'n 4000 euro. Oké, dat is duurder dan een gasketel maar veel voordeliger dan een warmtepomp."

Gelachen

Er werd altijd wat besmuikt gelachen als De Leeuw in de gemeenteraad weer een pleidooi hield voor waterstof, maar een kentering lijkt zichtbaar. "Met de VVD, Leefbaar Almere en Respect!Almere heb ik regelmatig overleg. We worden in de wandelgangen al 'de Waterstofjes' genoemd. Door ons werk wil de gemeenteraad bij de vervanging van het gasnet in Haven nu dus ook de mogelijkheid van waterstof onderzocht zien."

De Leeuw ziet met lede ogen aan dat GroenLinks geen deel uitmaakt van 'de Waterstofjes'. "Dat is toch een milieupartij, maar die durven helemaal niks meer. Dat komt omdat hun wethouder Jan Hoek niet staat te juichen. Die snapt het geloof ik ook niet helemaal. Dat geeft hij zelf toe. Jammer, want zelfs minister Wiebes pleit nu voor waterstof en ook Urgenda (de stichting die Nederland sneller duurzaam moet maken, red.) is voorstander."

Nestor

De Leeuw mag dan de nestor van de gemeenteraad zijn, hij toont zich op het gebied van waterstof gretig als een jonge visionair. "Want ook steeds meer auto's gaan op waterstof rijden. Bussen worden verplicht om op waterstof te gaan rijden. In Delfzijl zijn ze nu een waterstofcentrale aan het bouwen. Ik zeg: laten we in Haven ook zo'n centrale bouwen. Of misschien een nog veel grotere centrale, dan kunnen we het exporteren en er ook nog eens aan verdienen."

Johan de Leeuw: "Zelfs minister Wiebes pleit nu voor waterstof." (Foto: aangeleverd)

X