Start woonwijk op expoterrein Floriade hoogst onzeker

13 december 2019 08:43

Geen overeenstemming Amvest en Floriade BV over vastgoed expo

Door Robert Mienstra

ALMERE – Projectontwikkelaar Amvest en de Floriade BV zijn niet tot een overeenkomst gekomen om vijf Green embassies en 16 showcasewoningen op het evenemententerrein van de Floriade te realiseren. Dit meldde wethouder Jan Hoek (GroenLinks) op de Politieke Markt van afgelopen donderdag.

 

“Dit leidt tot onomkeerbaarheid”, meldde Hoek, daarmee niet duidend wat de consequenties voor de het Floriade-evenement zijn. “In de overeenkomst tussen de gemeente en Amvest/Dura staat de  realisatieverplichting voor vijf Green ambassies en 16 showcasewoningen die door de Floriade BV gedurende de expo zouden worden afgenomen. Tussen de BV en Amvest/Dura is geen overeenstemming bereikt over dat vastgoed”, zei Hoek. “De Floriade BV is van mening dat de expokwaliteit onvoldoende is van het ontwerp zoals dat door Amvest/Dura is aangeleverd. Het maakt het in de ogen van de BV onvoldoende onmogelijk om het verhaal van de Floriade te vertellen.”

Geen hoop
Tussen beide partijen is geen overeenstemming bereikt over de financiële kant van de zaak, zoals de hoeveelheid geld die de BV moet betalen voor het gebruik van het vastgoed tijdens de Floriade.
“Misschien is er een opening om dit vastgoed alsnog te realiseren”, zei Hoek. ”Maar ik heb daar geen grote hoop op. Verder zijn we aan het onderzoeken hoe de bepalingen in het contract precies van toepassing zijn. Ten slotte kunnen we bekijken dat we in goed overleg met elkaar tot de conclusie komen dat een andere partij dat vastgoed zal realiseren, hetzij in een definitieve vorm, hetzij in een tijdelijke vorm.”

Woonwijk
Hoek was teleurgesteld dat het begin van de woonwijk die al onderdeel is van de expo, niet lukt. “Of het vastgoed toch nog voor de Floriade te realiseren is, hangt af van de keuze of het definitief vastgoed of tijdelijk vastgoed wordt”, stelde de wethouder. “De argumentatie voor het afblazen was geen overweging van mooi of lelijk. Het gaat over materiaalgebruik, energie en zaken die te maken hebben met duurzaamheid.”

Raadsbrief
Het college komt binnenkort met een raadsbief over de ontstane situatie. De raad zal zich daarna buigen over de ontstane situatie.
De wethouder en de Floriade BV waren na de bijeenkomst niet bereid nadere informatie te geven.