SPACE maakt voorstelling over toekomst van Almere bij Corrosia

14 september 2020 16:15

Door Petra Onderwater

HAVEN – Hoe zou Almere er over 150 jaar uit kunnen zien en wat moeten we doen om daar te komen? In het kader van Corrosia Square maakt kunstenaarscollectief SPACE 'Rehearsing The Revolution'. Een voorstelling over de toekomst van Almere, gemaakt met input van Almeerders. Op 27, 28 en 29 oktober en 1 november is het resultaat te zien in de theaterzaal van Corrosia.

Na deze première gaat 'Rehearsing the Revolution' op tour door Nederland en Europa, waarbij steeds een ander leefomgeving centraal staat.

"Wij hebben als Corrosia eerder samengewerkt met SPACE, wat in 2008 resulteerde in 'Een perfecte dag in Almere'. Ook een voorstelling waarbij inwoners van Almere als co-creators werden betrokken, onder andere door middel van straatinterviews", vertelt Ronald Venrooy van Corrosia Theater, Expo & Film. "Ik was hier toen net directeur en dit spannende project heeft destijds veel indruk op mij gemaakt. Ik houd ervan als je wordt ondergedompeld in een ervaring en dat kan SPACE als geen ander. Je wordt continue voor de gek gehouden en vraagt je steeds af wat werkelijkheid is en wat niet."

Fictie en werkelijkheid

Petra Ardai van SPACE noemt zichzelf vooral een verhalenverteller. Zij maakt documentaire-theater aan de rand van fictie en werkelijkheid. "Fictie kan een manier zijn om de werkelijkheid beter te begrijpen. Zoals een digitale impressie bijvoorbeeld kan laten zien hoe een ruïne er ooit heeft uitgezien", vertelt zij. "Natuurlijk is het een interpretatie. Herbeleving van het verleden is altijd een interpretatie en datzelfde geldt voor toekomstplannen en -visies. Feiten en fantasieën zijn daarbij altijd met elkaar verweven en dat is precies wat wij ook met onze voorstellingen doen."

Sleutelfiguren

Voor 'Rehearsing the Revolution' gaat Ardai om te beginnen in gesprek met acht Almeerse 'sleutelfiguren'. Een heel divers gezelschap, met onder andere oud-wethouder Jerzy Soetekouw en Hasib Moukaddim (directeur onderwijs Windesheim). "Ik vraag hen bijvoorbeeld welke positieve en negatieve tendensen zij signaleren in Almere en hoe de stad eruit zou zien als deze tendensen door zouden zetten", vertelt Ardai.

Workshops voor Almeerders

Met een groep van 24 Almeerders worden de toekomstscenario's vervolgens verder uitgewerkt tijdens verschillende workshoprondes. "Samen gaan wij onze eigen revolutie creëren in Almere. Welke veranderingen zouden zij graag zien en welke liever niet? En welke veranderingen zouden zij zelf in gang willen zetten? Elke verandering die bewust in gang wordt gezet, is een kleine revolutie. En die begint altijd bij de verbeelding."

Almeerders kunnen zich aanmelden voor de workshopdagen op zaterdag 19 september en 26 september van 11.00 tot 19.00 uur, inclusief hapjes en diner. "Als co-creators worden ze helemaal in de watten gelegd met lekker eten", lacht Ardai. "Het is vooral een mooie manier om andere mensen te leren kennen door te luisteren naar elkaars verhalen en open te staan voor andere denkbeelden. Samen denken we na over de toekomst, maar het hele proces daarnaartoe is als het ware de eigenlijke revolutie."

Aanmelden kan via www.cultureelcentrumcorrosia.nl/extra

Voorstellingen

De creatieve inbreng van de deelnemers resulteert uiteindelijk in één grote beeldende en muzikale storytelling-belevenis in Corrosia. "Tijdens deze voorstelling op 27, 28 en 29 oktober en 1 november gaan we samen met het publiek de toekomstvisies nog verder verfijnen. Uiteindelijk willen wij met dit project een internationale beweging in gang zetten, waaraan ook Almeerders blijven meedoen, om uiteindelijk tot één gezamenlijk verhaal te komen."

Kijk voor meer informatie over het project op www.rehearsingtherevolution.org

Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar via corrosia.