SP wil bomentrekproef op Westerdreef

25 augustus 2020 08:55

HAVEN - De SP heeft wethouder Hilde van Garderen gevraagd om een bomentrekproef te doen om de stabiliteit van de Abelen langs de Westerdreef te testen.

Bij de aanbieding van de petitie met ruim 1200 handtekeningen, tijdens de Politieke Markt van vorige week, deed de wethouder de toezegging om voordat de gemeente tot kap overgaat, alsnog in gesprek te gaan met een beperkt aantal bewoners en de Bomencommissie. Daarbij zal zij in het terrein de instabiliteit van de te kappen Abelen laten zien. Via een filmpje zou dat vervolgens aan alle bewoners getoond worden.

Volgens de wethouder wordt de instabiliteit veroorzaakt doordat de Abelen veertig jaar geleden in een dun laagje van slechts veertig centimeter klei op opgespoten zand geplant heeft. " Ook al zou dat waar zijn, is dat volgens de SP op zichzelf geen bewijs van de instabiliteit van de Abelen. De SP wijst erop dat tijdens het noodweer dat tot twee keer toe met zware windstoten en regenval op 14 en 15 augustus over Almere Haven trok, geen enkele boom aan de Westerdreef is omgewaaid of afgebroken. Er lagen zelfs geen takken op de weg", stelt de partij.

Bomentrekproef

De socialisten denken dat met een bomentrekproef daadwerkelijke de stabiliteit van een boom kan worden getest en ook kan worden vastgesteld of duurzaam behoud mogelijk en verantwoord is. 'Door middel van een hoog in de boom bevestigde lier wordt een zware storm gesimuleerd en aan de hand van gevoelige apparatuur worden niet alleen de breukveiligheid van de stam maar ook de standvastigheid van de wortelkluit geanalyseerd.'

De bomen aan de Westerdreef. (Foto: aangeleverd)