SP maakt zich zorgen om geplande centrales

01 mei 2019 08:34

ALMERE – De fractie van de SP Almere maakt zich ernstige zorgen over de bouw van een houtgestookte centrale in Diemen, die voor het Almeerse warmtenet gaat worden gebruikt en voor de mogelijke komst van een biomassacentrale in Almere. De partij stelt dat het een negatieve impact heeft op de luchtkwaliteit en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester en wethouders.


De fractie trekt aan de bel omdat de plannen voor deze centrales bij het Almeerse publiek nog onbekend zijn, maar wel een grote impact hebben op het leefmilieu van de stad. De SP wil van het college weten of zij bekend is met de weerstand die dergelijke centrales oproept bij wetenschappers, en organisaties als het Longfonds en Natuurmonumenten. De houtgestookte centrale in Diemen, maar ook de mogelijke biomassacentrale, zouden allesbehalve duurzaam zijn omdat er bomen voor moeten worden gekapt en fijnstof veroorzaakt. In Diemen zijn al protestacties gestart. En de geplande biomassacentrale die in Almere moet komen, zou meer CO2 uitstoten dan een gascentrale.
De SP vraagt zich af of het college op de hoogte is van de plannen voor een biosmassacentrale in de stad en eventueel bereid is zich tegen de bouw te verzetten en mee te denken over een duurzaam alternatief.
Het college moet de schriftelijke vragen binnen zes weken beantwoorden.

Gerelateerd

123inkt
Kringloop
X